Mii de români se tratează în fiecare an cu nămol de Techirgiol, iar stațiunea Eforie Nord este una dintre cele mai bune alegeri, dacă vrei să te bucuri de o terapie cu soare, cu aerosoli de mare, cu apă și nămol din lacul Techirghiol.

Nămolul unsuros, dens și negru precum păcura este folosit din vremurile antice pentru sănătate. Iar în zilele noastre, știința a demonstrat că are numeroase proprietăți benefice pentru organism, pentru piele, pentru articulații și oase și pentru multe afecțiuni dureroase.

Cum acționează băile cu nămol de Techirgiol

Piscina cu apă sărată și nămol din lacul Techirghiol

Lacul Techirghiol, aflat pe malul mării, în dreptul stațiunii Eforie Nord, este cel mai sărat din țară și unul dintre cele mai vechi. Nămolul de Techirghiol, supranumit aurul negru al litoralului românesc, a fost adesea premiat pentru proprietățile lui tămăduitoare și este considerat cel mai bun din lume.

După tratamentele cu nămol din acest lac, ”efectele benefice apar imediat, dar se păstrează și în timp, prin modificarea capacității adaptive generale a organismului. Acestea acționează la nivelul aparatului cardio-vascular, la nivelul sistemului nervos central și vegetativ, imunologic și endocrin”, menționează medicul balneolog, dr. Mihaela Cucu, director medical al centrului ANA Aslan Health SPA din Eforie Nord.

Periodic, calitatea nămolului este verificată și testată de cercetătorii români, iar proprietățile sale au rămas neschimbate de mii de ani.

Nămolul de Techirghiol acționează și asupra pielii, dar și în profunzime, stimulează circulația, tratează bolile de articulații, durerile de oase și mușchi și reglează tensiunea arterială.

Iată ce afecțiuni și dureri poate ameliora și trata nămolul bogat de Techirghiol:

  • reumatism degenerativ: spondiloze, discopatii vertebrale, necroze osoase aseptice
  • reumatism inflamator: spondilită anchilozantă, artrită psoriazică, artrită reactivă, artrită gutoasă, condrocalcinoză,
  • poliartrită reumatoidă (efect antiinflamator şi regenerant la nivelul sistemului locomotor), scolioză, cifoză
  • afecțiuni dermatologice: eczeme, psoriasis, prurit, dermatită keratotică (ameliorarea unor afecţiuni ale pielii)
  • afecțiuni respiratorii (prevenirea şi tratarea bolilor respiratorii ca rino-faringite, sinuzite, viroze, rinite alergice, astm bronşic, bronşită cronică ori fibroză pulmonară)
  • boli ginecologice (tratament natural pentru reechilibrarea hormonală feminină şi tratarea infertilităţii)
  • afecțiuni posttraumatice (contuzii, entorse, luxaţii, fracturi, leziuni de ligamente, întinderi musculare, atrofii musculare)
  • boli vasculare, circulație periferică deficitară.

Particularități specifice ale nămolului din Techirghiol

Mulți medici balneologi din România susțin că nămolul din ghiolul de la malul mării este cel mai bun din țară, cu efecte pe termen lung asupra sănătății. Așa cum spune și legenda lui Techir, este nevoie de câteva zile de tratament și multe dureri dispar pentru tot anul.

Nămolul sapropelic din acest lac cu apă sărată are o componență chimică complexă, este bogat în minerale și oligoelemente precum magneziu, brom, calciu, potasiu, mangan și bor.

Mai mult decât atât, el conține diverse enzime și elemente asemănătoare estrogenului uman, rămase captive în nămol din ere străvechi, prin descompunerea animalelor și algelor marine. Aceste oligoelemente au capacitatea de a restabili echilibrul hormonal feminin, drept pentru care nămolul sapropelic este considerat un bun tratament pentru fertilitate și pentru tratamentul unor afecțiuni ginecologice.

Și în zilele noastre există doi factori importanți care contribuie la calitățile deosebite ale acestui nămol:

  • alga cladophora cristalina care ajută la creșterea nivelului de fosfor din lac;
  • micul crustaceu artemia salina, un animal cu o constituție primitivă, rezistent în acest lac de sute de veacuri și care are rolul de filtrare și curățire a apei sărate.

Tot mai mulți tineri au nevoie de tratamentele cu nămol

Vara, la mare, aerosolii marini, apa mării și plaja sunt adevărate beneficii pentru sănătate. Iar în Eforie Nord, tratamentele cu nămol ar trebui urmate și de tineri, nu doar de persoanele în vârstă care au probleme cu articulațiile sau coloana vertebrală.

Sedentarismul, orele prelungite la birou, stilul de viață obositor din marile orașe și deshidratarea ne afectează de la vârste tot mai tinere. Nu trebuie să așteptăm să înceapă să ne doară spatele sau picioarele sau să căpătăm riduri premature, după cum ne sfătuiește dr. Mihaela Cucu.

Împachetările și băile cu nămol sunt indicate la orice vârstă, cu atât mai mult tinerelor care vor să își păstreze pielea frumoasă, fără pete și riduri, tonusul ridicat și silueta suplă. În vacanța de vară, oferă-ți mai mult decât plajă și baie în mare. La centrul ANA Aslan Health Spa Eforie Nord, vei descoperi tratamente balneare combinate cu terapii moderne pentru relaxare, tonifiere și frumusețe.

Hidromasajul, împachetările cu nămol, băile cu nămol, băile cu plante, tratamentele cu laser și ultrasunete, masajele faciale de întinerire, masajul celulitic sunt completate cu ore de relaxare sau kinetoterapie în piscinele cu apă sărată și încălzită adusă din lacul Techirghiol.