Ceaiul de soc ajută la combaterea unei serii largi de afecţiuni, pornind de la infecţii, răceli şi gripe, până la tumori canceroase. Bogat în vitamina C şi substanţe benefice pentru organism, socul întăreşte sistemul imunitar, fiind de mare ajutor în tratamentele împotriva cancerului.

Socul împiedică depunerea colesterolului pe pereţii arterelor şi previne astfel îmbolnăvirea inimii. Protejează articulaţiile, reduce inflamaţia şi calmează durerile reumatice.

Din vremuri vechi se ştia că socul prelungeşte tinereţea, iar acest lucru a fost confirmat recent de studiile medicilor elveţieni. După o săptămână de cură cu soc, organismul scapă de toxine, memoria se îmbunătăţeşte şi vei avea un tonus psihic „ca la 20 de ani“. 

Ceaiul de soc previne infecţiile renale şi urinare

Dacă ai probleme cu vezica urinară şi faci adesea cistite, nefrite sau pielonefrite, este bine să ţii o cură cu ceai de soc de două ori pe an, primăvara şi toamna. Ceaiul va stimula activitatea rinichilor şi imunitatea organismului, prevenind formarea pietrelor şi a nisipului.

!!! Bea două căni de ceai de soc pe zi, dimineaţa şi seara, fără să depăşeşti o perioadă de două săptămâni.

Uleiul de soc alină suferințele pielii

Uleiul din flori de soc şi compresele cu infuzie caldă vindecă iritaţiile pielii, arsurile uşoare de la plajă şi calmează usturimea. Eficienţă maximă are dacă foloseşti uleiul la câteva minute după baie.

Iarna, acelaşi ulei de soc este bun pentru degerături, calmează durerea şi grăbeşte vindecarea zonelor afectate de ger. Cercetătorii au descoperit recent că extractul de soc poate preveni apariţia cancerului de piele.

!!! Prepară-ţi singură uleiul de flori de soc şi foloseşte-l ori de câte ori ai nevoie. Mărunţeşte 15 linguri de flori uscate, pune-le într-un borcan şi toarnă peste ele o jumătate de litru de ulei de măsline. Închide borcanul ermetic şi lasă florile la macerat timp de două săptămâni. Filtrează apoi lichidul şi păstrează-l la rece, într-o sticlă de culoare închisă.

Tinctura de soc ajută digestia şi curele de slăbire

Dacă eşti constipată şi ai probleme cu digestia, este indicată pulberea din flori de soc. Pe lângă efectele benefice asupra digestiei, socul contribuie la eliminarea apei din ţesuturi şi a toxinelor din organism. În plus, el inhibă pofta de mâncare pe termen lung şi este indicat în curele de slăbire.

!!! Pentru a-ţi regla digestia, înghite o linguriţă de flori mărunţite de soc cu zece minute înainte de masa de prânz, timp de o săptămână.

!!! Dacă vrei să scapi de câteva kilograme, ţine o cură cu tinctură de soc timp de trei luni, luând câte trei picături de tinctură în fiecare zi.   

Infuzia de soc combate infecţiile respiratorii

Florile şi fructele de soc sunt de mare ajutor în răceli şi infecţii ale gâtului, faringite, rinite şi bronşite. Infuzia de soc reduce inflamaţia mucoaselor, slăbeşte durerile de cap şi durerile musculare specifice gripelor. Dacă ai febră, infuzia va acţiona ca o pastilă de aspirină, producând transpiraţie puternică şi scăderea temperaturii corpului.

!!!Bea două, trei căni de infuzie fierbinte pe zi. Fierbe o lingură de flori sau fructe uscate în 250 ml de apă şi aşteaptă un sfert de oră înainte de a o consuma.

!!! Dacă suferi de sinuzită sau bronşită, bea câte trei căni de infuzie pe zi, timp de două săptămâni. Pune pe frunte sau pe piept comprese calde cu flori de soc care te vor ajuta să respiri mai uşor.  

Atenţie! Ceaiul de soc se consumă moderat!

Orice produs din soc, ceai, gem, jeleu sau suc, trebuie consumat cu moderaţie. Socul este diuretic şi laxativ, dar în cantităţi prea mari provoacă pierderea mineralelor din organism prin eliminarea apei din ţesuturi.

Socul poate provoca și alergii la persoanele cu predispoziție, care suferă de anumite alergii la fructe. Dacă eşti alergică la soc, este posibil să îţi apară iritaţii pe piele, să te usture ochii, să te doară stomacul şi să ai o senzaţie de greaţă. Renunţă la tratament şi cere sfatul medicului.

Socul este interzis femeilor pe perioada sarcinii şi a alăptării, iar copiilor sub 12 ani li se administrează cu prudenţă, în cantităţi foarte mici. În general, consumul produselor din soc trebuie să fie moderat, oricât ar fi de parfumate socata şi gemul din fructe.