O ceașcă de țuică fiartă pune sângele-n mișcare, te încălzește rapid în zilele geroase și îți ridică moralul. Vorbim de o ceașcă mică! Fără să exagerăm!

Iată trei leacuri cu țuică fiartă care te ajută în zilele geroase, să scapi de senzația de frig, să scapi de frisoane, să alungi răceala din oase, cum zicea bunica, și să ții departe gripa!

Țuică fiartă cu piper și miere

O ceșcuță mică de țuică se pune la fiert, la foc mic, în ibric. Când se apropie de punctul de fierbere și simți că emană aburi de alcool, se adaugă 2 – 3 boabe de piper. Se oprește focul înainte ca țuica să dea în fiert. Apoi se adaugă o linguriță de miere și se amestecă bine până se dizolvă.

Țuica fiartă cu miere devine mai dulce și mai ușor de înghițit chiar și de către persoanele mai sensibile, care nu suportă alcoolul tare. Bea acest leac cât este fierbinte, dacă te simți înfrigurată, dacă te doare stomacul sau dacă începe să te doară în gât și simți că este posibil să răcești.

Țuică fiartă cu miere și coji de mere

Încearcă și acest leac pe care l-am aflat de la bunică din Moldova. Nu îți trebuie decât puțină țuică bună, o linguriță de miere și cojile de la două mere roșii. Se pune o ceșcuță de țuică la fiert într-un ibric și când se simte că se ridică aburii de alcool, se oprește focul. Se adaugă o linguriță de miere, se amestecă bine și apoi se adaugă cojile de la mere. Se pune un capac peste ibric și se așteaptă 15 – 20 de minute.

Se bea această țuică fiartă cu aromă de măr pentru dureri de dinți, pentru dureri de măsele, pentru ușoare dureri de cap sau de gât.

Leacul poate fi modernizat, dacă folosești coji de portocale bio în loc de coji de mere.

Țuică fiartă cu zahăr brun și scorțișoară

O combinație mai nouă, în care scorțișoara are un rol principal, este țuica fiartă îndulcită cu zahăr brun și puternic parfumată. Se pune o ceșcuță de țuică la fiert și se oprește focul înainte să dea în clocot. Se adaugă o linguriță sau două de zahăr brun, după preferințe, și un baton de scorțișoară. Se lasă 10 – 15 minute să infuzeze aroma de scorțișoară și se bea cât mai caldă.

Se consumă acest leac aromat după o zi geroasă, în care ai petrecut mult timp pe afară, după un efort fizic susținut pe timp geros, pentru dureri de măsele sau pentru probleme cu digestia.