Consumăm adesea măsline și ulei de măsline pentru calitățile lor nutritive excepționale, dar nu trebuie să trecem cu vederea frunzele de măslin. Acestea au proprietăți curative puternice și reprezintă unul dintre cele mai vechi remedii naturale cunoscute în zonele mediteraneene.

Infuziile și remediile din frunze de măslin sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru dureri de stomac, pentru diverse infecții, pentru ficat și pentru inimă. Iar studiile recente făcute asupra frunzelor de măslin au demonstrat cât sunt de eficiente și benefice.

Numeroase afecțiuni pot fi tratate cu extract și infuzii din frunze de măslin

În zilele noastre, frunzele de măslin sunt folosite pentru tratamentul virozelor și al gripei, pentru infecții cu candida, pentru meningită, în tratarea virusului Epstein-Barr (EBV), encefalitei, herpesului bucal și genital, zonei zoster (herpes zoster), și a HIV/SIDA.

Se consideră că infuziile din frunze de măslin redau vigoarea organismului și sunt folosite în caz de oboseală cronică, dar și în hepatita B, pneumonie și recuperarea organismului după tuberculoză. Ele mai pot trata diareea severă, infecții ale urechi, plămânilor, tractului urinar și infecțiile după intervenții chirurgicale.

Principiile active din frunzele de măslin

Frunzele de măslin conțin săruri minerale (potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, mangan, magneziu, protide), vitamine (A, B1, B2, C, E), acizi grași nesaturați și fibre. Toate aceste componente sunt excelente pentru imunitatea organismului. Dar cele mai importante substanțe sunt polifenolii și acizii benefici.

Un compus bioactiv prezent în frunzele de măslin este oleuropeina secoiridoid, care poate constitui până la 6-9% din substanța uscată din frunze. Alte componente bioactive sunt: secoiridoidele, flavonoidele și triterpenele. Acestea au efecte antioxidante puternice, susțin și îmbunătățesc procesele de la nivelul celulelor și protejează organele vitale. Și frunzele au compuși benefici, la fel ca uleiul de măsline.

Oleuropeina este studiată încă de la începutul anilor 1900 datorită proprietăților sale antivirale, antibacteriene și antifungice. Studiile au demonstrat că oleuropeina, care este un polifenol, este un antioxidant puternic, eficient în scăderea tensiunii arteriale în mod natural și prevenirea bolilor cardiovasculare.

Frunzele de maslin au fost folosite ca tonic natural pentru a susține funcția cardiovasculară timp de sute de ani. S-a demonstrat ca dozele mari de extract de frunze de măslin ajută la reducerea nivelurilor crescute de colesterol LDL și ajută la menținerea tensiunii arteriale normale.

Oleuropeina, principalul glicozid și hidroxitirozolul, principalul produs al oleuropeinei prezent în măsline și extractul din frunze de măslin, au fost ambele corelate cu reducerea dezvoltării bolilor coronariene și a anumitor tipuri de cancer.

Posibile reacții adverse

În pofida faptului că extractul sau infuziile din frunze de măslin au atât de multe beneficii, există și unele precauții. Medicii recomandă persoanelor care au tensiunea mică să evite aceste tratamente naturiste.

Extractul din frunze de măslin poate provoca amețeli la persoanele care au tensiune arterială scăzută, deoarece are efect hipotensiv. Infuziile din frunze de măslin pot provoca, de asemenea, iritații ale stomacului, mai ales dacă ceaiul este prea concentrat. Alte reactii adverse pot include diaree, reflux gastric, dureri de cap, dureri de stomac și arsuri.

Cum se folosesc frunzele de măslin

Frunzele se culeg primăvara devreme când sunt foarte fragede, iar proprietățile lor benefice sunt concentrate. Ele se culeg înainte să apară mugurii de flori, apoi sunt uscate și măcinate. Se folosesc în infuzii, extracte, tincturi sau capsule și în combinații cu alte plante.

Spre exemplu, combinate cu scoarță de salcie și cuișoare, se obțin capsule care întăresc imunitatea în caz de gripă și răceală. Combinate cu mentă, sunătoare sau valeriană se folosesc pentru digestie și au un efect calmant și antiritant.

Infuzia în sine susține sănătatea tractului respirator superior, menține tensiunea normală, nivelul de glucoză din sânge și nivelul normal al colesterolului, previne răcelile și reduce stările febrile.