Este bine cunoscut faptul că, pentru a avea o viață sănătoasă, este necesar să facem mișcare (ideal, în aer liber), să ne hidratăm și să avem o alimentație sănătoasă. Mai puțin știut este faptul că, pentru întărirea sistemului imunitar, putem apela și la cure de tratament balnear și terapii alternative. Balneologul Suzana Pretorian recomandă 3 proceduri pentru întărirea sistemului imunitar. Acestea sunt disponibile la Sovata, dar pot fi practicate și în alte stațiuni sau… chiar acasă.

Programe respiratorii, terapii alternative eficiente

Programele respiratorii efectuate în bazele de tratament conțin proceduri care cresc apărarea locală la nivelul mucoaselor tractului respirator (cavitate nazală, sinusuri, rino-faringe, trahee, bronhii, alveole) prin creșterea nivelului de imunoglobuline A și a calității mucusului.

În plus, scad nivelul de histamină care provoacă alergii. Se activează aparatul ciliar de îndepărtare a impurităților. Se îmbunătățește ventilația prin antrenarea mușchilor respiratori și creșterea flexibilității cutiei toracice. Acestea cuprind, la rândul lor, trei tipuri de proceduri balneare:

Aerosoli salini (efect pe zona ORL), în paralel cu pulverizații cu apă sărată la cameră (efect bronșic și pulmonar). Apa sărată extrasă din Lacul Ursu are un nivel crescut de minerale care fluidifică secrețiile. Are efect antiinflamator și antialergic. Acasă poți folosi soluții saline de la farmacie sau prepara singură o soluție dintr-o linguriță de sare grunjoasă naturală la o cană cu apă călduță.

Oxigenoterapie forte. Combină inhalarea de oxigen concentrat 80% cu efort cardio moderat, confortabil, la bicicletă orizontală. Efortul produce deschiderea suplimentară de vase de sânge, cu antrenarea în circulația generală a unei cantități mari de oxigen – cu efect revigorant, antibacterian, antitumoral general, în paralel cu readaptarea rapidă la efort în câteva zile. Altfel, ar fi un efect mai dificil de obținut în timp scurt la sedentari.

Gimnastica respiratorie individuală combinată cu gimnastica de creștere a forței mușchilor respiratori și a mobilității cutiei toracice – care permit îndepărtarea rapidă și eficientă, naturală, prin imunitatea locală amplificată de circulația intensă, și prin tuse, a agenților patogeni (virusuri, bacterii), înainte ca aceștia să pătrundă în celulele alveolare.

Toate aceste proceduri au atât efect preventiv, cât și efect terapeutic – eficient în caz de alergii (rinite alergice, bronșite astmatiforme, astm bronșic), hiperreactivitate bronșică și tuse persistentă după tratamente antibiotice prelungite, respectiv diferite inflamații restante după sinuzite, amigdalite, laringite, bronșite, pneumonii, stări de convalescență după infecții respiratorii, inclusiv Covid-19”, punctează dr. Susana Pretorian.

Plimbări în natură

Deplasarea în aer liber în jurul Lacului Ursu și pe traseele adiacente, după un program gradat zilnic, ca durată și intensitate este de folos pentru redobândirea și menținerea sănătății. Stațiunea Sovata beneficiază de aer cu puritate înaltă, cu o cantitate mare de aeroioni negativi prin vegetația abundentă din jurul Lacului Ursu și efectul de spargere a valurilor la vărsarea pâraielor în lac. Astfel, oxigenarea obținută de organism este mult mai intensă. Același efect poate fi obținut prin plimbări în alte zone de pădure cu o puritate crescută a aerului, precum și pe malul mării.

Băi în ape sărate

Îmbăierea în Lacul Ursu în sezonul estival (de la sfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii septembrie) este o altă sursă de ameliorare a capacității respiratorii toracice, creșterea imunității locale prin aerosolii salini inhalați la suprafața lacului. Atât „cura de teren”, cât și „îmbăierea în Lacul Ursu” în sezonul estival au efect de călire a organismului și de protecție respiratorie cu latentă de 6 luni – 1 an post sejur la Sovata. Bineînțeles, băile în ape termale și sărate și în alte zone sunt și ele recomandate. Există stațiuni unde există bazine acoperite, precum și hoteluri pe malul mării unde se pot face cure balneare și poți beneficia de piscine acoperite cu apă de mare încălzită unde poți face tratament tot timpul anului.

dr. Suzana Pretorian, , medic balneolog, SOVATA Ensana Health Spa Hotels
dr. Suzana Pretorian, , medic balneolog, SOVATA Ensana Health Spa Hotels

Scut de apărare a organismului

„Stresul și procesele oxidative, oboseala și alimentația incorectă sunt dușmanii sistemului imunitar. Atunci când este slăbit, nu ne poate proteja în mod adecvat împotriva atacului de substanțe străine dăunătoare bunăstării noastre. Acest puternic scut de apărare intră în joc în două moduri: cu imunitate înnăscută, alcătuită din apărări imune prezente încă de la naștere, care răspund rapid împotriva agentului extern văzut ca o amenințare, și cu o imunitate specifică care se construiește în timp, ”educând” sistemul imunitar pentru a răspunde infecțiilor”, ne explică medicul balneolog Suzana Pretorian, Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Citește și: Lacul Ursu. Efecte benefice pentru sănătate

Citește și: Terapia cu nămol stimulează imunitatea