Masajul scalpului sau masajul delicat la tâmple și în creștetul capului este un adevărat medicament pentru persoanele stresate și tensionate. Mai mult decât masajul spatelui sau al picioarelor, masajul scalpului are efecte benefice în tot organismul, iar acestea se simt pentru o perioadă mai lungă de timp.

În plus, ajută părul să fie mai frumos și mai rezistent și te ajută chiar să arăți mai tânără, cu un chip mai destins și mai luminos.

O veche terapie, folosită în China antică

Masajul scalpului este, poate, cea mai veche tehnică terapeutică, promovată de medicina naturistă chineză încă din vremurile antice. Conform principiilor esențiale ale vieții, prin masajul capului erau activate și echilibrate cele 12 meridiane energetice care străbat corpul.

Principiile medicinii tradiționale chineze susțin că fiecare organ are un punct corespondent și la nivelul capului. Masajul delicat pe pielea capului stimulează aceste puncte și îmbunătățește fluxul energetic în tot corpul. De aceea, masajul scalpului ne face să ne simțim mai relaxate, mai echilibrate emoțional, mai calme și mai determinate.

Cele mai mari beneficii pe care le are masajul scalpului

Masajul pielii capului durează câteva minute, se face foarte simplu acasă, după ce înveți mișcările de bază, dar beneficiile lui sunt foarte mari pentru sănătate.

„Scalpul este stratul epitelial pe care este implantat părul, iar masarea acestuia permite o mai bună oxigenare a părului. Așadar, masajul scalpului face părul mai frumos, mai strălucitor și mai sănătos. Și nu doar atât! Acesta are, de asemenea, multe alte beneficii. Însă pentru a obține beneficii, este important ca masajul să fie făcut constant și destul de des.”, ne sfătuiește Carmen Oproiu, medic balneolog în cadrul bazelor de tratament Herculum Spa din stațiunea Băile Herculane.

  1. Promovează creșterea părului

Masajul scalpului favorizează creșterea firului de păr. Poate fi util în cazul căderii părului, care este adesea sursa multor stări de anxietate. Pentru un efect de durată, este indicat să folosești un ulei care ajută la creșterea firului de păr precum uleiul de ricin și cel din nucă de cocos. De altfel, aceste două uleiuri sunt foarte utile și pentru prevenirea căderii părului.

  1. Alungă durerile de cap și te relaxează

Masajul scalpului ajută la eliberarea tensiunii și a stresului acumulat. Masajul din creștetul capului este revigorant, alungă durerile de cap difuze și ajută chiar și în cazul migrenelor persistente. În general, masajul în centrul capului oferă relaxare și echilibru emoțional, în timp ce stimularea zonelor din spatele urechilor permite eliberarea tensiunii.

  1. Calmează scalpul iritat

În acest caz este important să folosești un ulei și un șampon delicate cu pielea, eventual fără sulfați. Dacă scalpul este iritat, trebuie efectuat un masaj foarte delicat, pentru a nu irita mai mult pielea sensibilă. În acest sens, uleiul de măsline are proprietăți hrănitoare și, prin urmare, poate fi ideal în cazul unui scalp iritat.

Alte beneficii mai puțin știute

  • Calmarea durerilor de măsele și dinți: sunt situații în care durerile difuze de măsele pot fi ameliorate cu un masaj delicat pe lateralele craniului sau în creștetul capului;
  • Ajută la combaterea mătreții, dacă folosești ulei esențial de lămâie sau levănțică;
  • Detensionează mușchii gâtului
  • Echilibrează tensiunea arterială

Ce tehnici se folosesc pentru masajul scalpului

”Pentru a revigora scalpul, cel mai bine este să se opteze pentru o tehnică care folosește mișcări de jos în sus. Scopul este de a energiza sistemul vascular capilar, fluxurile circulatorii și organismul în general. Căldura masajului favorizează pătrunderea ingredientelor active, stimulează microcirculația și ameliorează tensiunea la nivelul terminațiilor nervoase. Poate suna surprinzător, dar este un automasaj energizant și relaxant în același timp! În plus, dacă tratamentul ales include uleiuri esențiale, acest automasaj le va întări acțiunea de tonifiere și va da scalpului un adevărat impuls vital.”, adaugă medicul balneolog Carmen Oproiu.

Acasă, tehnica de masaj este destul de simplă. Trebuie doar să te relaxezi, să stai întinsă pe o saltea comodă și să încerci să masezi capul cu mișcări circulare de jos în sus.

Dar într-un centru spa, poți beneficia de diverse tehnici realizate de tehnicienii maseuri:

effleurage, frecare, presiune (shiatsu), modelare, drenaj etc. Masajul acționează într-un mod țintit asupra scalpului într-un mod care oferă o reală ameliorare a stresului. Diversele tehnici de automasaj eliberează tensiunea, calmează și reglează fluxul circulator. Acestea stimulează microcirculația și contribuie la irigarea corectă a rădăcinilor pentru un păr mai puternic și mai rezistent. De asemenea, masajele pot favoriza creșterea părului.”, punctează medicul balneolog.

Direcția tehnicii de masaj este, de asemenea importantă. Astfel, masarea de jos în sus a capului crește energia și stimulează circulația și este ideală pentru părul devitalizat.

Durata și intensitatea masajului

Este important ca masajul să fie blând, deoarece prea multă presiune ar putea avea efectul opus, provocând ruperea părului fragil și iritația pielii, precum și o anumită tensiune nervoasă.

În ceea ce privește sincronizarea, nu este nevoie de masaj pentru o perioadă lungă de timp: 3 minute sunt suficiente. Iar dacă obișnuiești să asculți muzică la duș, poți folosi o melodie cu rol de „cronometru”, care durează între 3 și 5 minute.