E indicat în răceli și gripe pentru că reduce febra, calmează durerile de gât, fluidifi că secrețiile bronhice, are proprietăți antibiotice și antivirale. În plus, e un bun antiinflamator și antioxidant. Stimulează digestia, favorizând secreția biliară și evacuarea ei. Îmbunătățește circulația sangvină și previne formarea cheagurilor. Ca urmare, e eficient ca adjuvant în tratarea aterosclerozei. Crește mobilitatea articulațiilor și a tendoanelor.

Antialergic eficient

Curcumina, principala sub s tanță pe care o conține ră dă cina de turmeric, inhibă producția de histamină și poate potoli reacțiile alergice. E in di cată celor care au alergii cuta na te, respiratorii sau astm bron șic pe fond alergic. Un studiu publicat în Statele Unite arată și că substanța mai sus menționată poate crește du rata de viață. Această calitate e atribuită în primul rând proprie tăților sale antioxidante și anti mi crobiene.

Luptă împotriva cancerului

Pe de altă parte, condimentul pare a fi unul dintre cele mai bune care pot lupta împotriva tu morilor. Curcumina determină distrugerea celulelor canceri gene și inhibă procesul de for mare a unora noi. Totuși, cei care au această boală cumplită ar fi bine să ceară părerea unui specialist și să folosească tratamentele naturale în pa ra lel cu cele recomandate de medic. Alte studii au documen tat proprietățile puternice anti in fl amatoare ale pudrei de turmeric. E de mare ajutor în caz de reumatism, artrită și osteoartrită.

Cum îl folosești

Profilactic, îl poți utiliza la con di mentarea mâncării. Pentru tratament, se poate lua câte o jumătate de linguriță de pudră (rădăcină pisată), de trei ori pe zi, amestecată cu suc preparat acasă de legume sau fructe. Mai poți prepara infuzie (o lin guriță de rădăcină la o cană cu apă). Se beau două căni pe zi. Tinctura se administrează în cantitate de 15-20 de pi că turi pe zi amestecate în 50 ml de apă. Se fac cure de trei săp tă mâni, după care se ia o pa uză de două săptămâni până la reluarea tratamentului. Poți apela și la capsule care conțin curcumină. Acestea se folosesc conform indicațiilor din pros pect. Trebuie să fi i atentă, pentru că doze prea mari de tur meric pot irita stomacul. S-a constatat că în țările în care este folosit în bucătăria tradițională, ulcerul gastric este mai frecvent. De asemenea, persoanele care urmează tratamente cu anticoagulante ar trebui să-și întrebe medicul înainte de utilizare.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

ASIGURĂ BUNA FUNCȚIONARE A ORGANISMULUI

„Turmericul intră în grupa condimentelor amare, alături de schinduf, chimen sau nucșoară. Acestea stimulează pofta de mâncare, prin creşterea secreţiei glandelor salivare. Are un rol favorizant şi asupra secreţiei glandelor endocrine, asigurând buna funcținare a organismului. Ajută la reglarea secreției glandei tiroide, prevenind hipo sau hipertiroidia. Asigură sănătatea ovarelor. Scade febra. Menţine elasticitatea pielii. Accelerează metabolismul grăsimilor şi „purificarea” sângelui. Este indicat și în combaterea paraziților intestinali.”

Sursă foto: Medguidance.com