Cancerul de sân reprezintă malignitatea cea mai frecvent diagnosticată în rândul femeilor din România, iar cancerul de sân triplu negativ (TNCB), unul dintre cele mai agresive subtipuri de cancer și care afectează cu precădere femeile tinere, până în 40 de ani, deține o pondere de 10 – 20% din totalul cancerelor mamare.

Peste 1.000 de tinere femei și-au pierdut anul trecut viața din cauza cancerului de sân triplu negativ, iar alte aproximativ 2.400 au aflat că suferă de acest subtip de cancer de sân.

TNBC apare mai frecvent la pacientele mai tinere și se asociază cu un grad mai mare al tumorii la diagnostic, un risc mai mare de recidivă a bolii, cu un vârf al recidivei în decurs de 1 până la 3 ani de la diagnosticul inițial, mai probabil dezvoltarea de metastaze viscerale și la nivel sistemului nervos central și supraviețuire generală mai mică în comparație cu alte subtipuri de cancer de sân.

România, țara cu cea mai mare rată de mortalitate prematură din Europa

Datele arată că România este țara cu cea mai mare rată de mortalitate prematură din cauza cancerului de sân din Europa. Acest lucru vine cu un impact social și economic devastator asupra generațiilor viitoare, întrucât studiile arată că minorii care își pierd mamele din cauza cancerului se confruntă cu dezavantaje în materie de sănătate și educație de-a lungul vieții, fapt ce se reflectă în statutul social al următoarelor generații.

Anual, în România, peste 23.000 de femei pierd lupta cu cancerul

În pofida progreselor din domeniul medical legate de prevenție, diagnostic și tratament, peste 23.000 de femei își pierd viața din cauza cancerului anual în România, din care 1 din 4 prin cancer de sân și cancer de col uterin.

Cele două afecțiuni oncologice ce afectează femeile din România determină o povară apăsătoare, atât din perspectiva pacientelor și familiilor lor, cât și din perspectiva comunitară, societală și economică.

În următorii aproape 20 de ani, dacă tendințele actuale rămân necontrolate, se estimează că în România, atât incidența (+5%), cât și numărul deceselor din cauza cancerului de sân (+13.3%) vor crește.

Diagnosticarea precoce și accesul la tratement pot salva viața

Pentru a schimba însă aceste statistici, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel puțin 60% dintre cancerele mamare să fie diagnosticate și tratate în stadiu incipient, diagnosticarea cancerului de sân să fie realizată în termen de 60 de zile de la prezentarea inițială la medic, și 80% dintre paciente să urmeze tratamentul multimodal recomandat.

Despre cancerul de sân și de col uterin în România

Cancerul de sân este malignitatea cel mai frecvent diagnosticată în rândul femeilor din România, iar 30% dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân în stadiu incipient dezvoltă cancer metastatic. Această boală are un impact negativ asupra tuturor aspectelor calității vieții pacienților, determinând inclusiv suferința psihologică, declin funcțiilor fizic și infertilitate.

Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) este diagnosticat mai frecvent la femei cu vârsta sub 50 de ani și este un cancer agresiv, cu o tendință mare de metastazare și risc crescut de recidivă comparativ cu formele non-TNBC.

Cu o pondere de 15 – 20% din totalul cancerelor mamare, cancerul de sân triplu negativ este responsabil pentru aproximativ 30% decesele cauzate de cancerul mamar.

La nivel național, cancerul de col uterin constituie o problemă majoră de sănătate publică, fiind al treilea cel mai frecvent cancer diagnosticat și a patra cauză de mortalitate prin cancer la sexul feminin. Incidența bolii în România este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare.

Peste jumătate (53%) din cazurile de cancer de col uterin apar la femeile sub 55 ani, vârste la care ele sunt nu doar foarte active în viața profesională, ci și piloni importanți ai familiilor lor.

Cancerele determinate de HPV sunt printre puținele malignități ce beneficiază de o soluție eficace de prevenție primară. Vaccinarea previne infecția cu virusul HPV și afecțiunile asociate acestuia, HPV fiind direct responsabil de apariția a peste 90% din cazurile de cancer de col uterin.

Vezi și Rona Hartner susține că a învins cancerul din nou, deși se afla în stadiul patru cu metastaze: ”Medicii au găsit un remediu-miracol. E o minune mare de tot!”

Citește și:

Când și de ce sunt periculoase hemoragiile

1 din 5 copii și 1 din 10 adulți au dermatită atopică. 85% dintre aceștia nu dorm noaptea. Ce trebuie știut