Primăvara, revitaminizare

Spanacul, loboda, urzica, untișorul, măcrișul, ștevia conțin un număr mare de vitamine și minerale. Au și proprietăți laxative, depurative. Spanacul este antianemic. Favorizează creșterea copiilor. Cel mai bine ar fi să consumi zilnic o sa lată din plantele menționate mai sus, la care poți adăuga ridichi, ceapă verde și puțin ulei de măsline presat la rece. Dacă nu îți plac crude, le poți și găti, dar încearcă să le fierbi cât mai puțin.

Vara, ai grijă la colesterol!

Canicula aduce după sine și o sumă de probleme de sănătate. Anghinarea scade valorile colest erolului și previne com pli cațiile cardiace. O poți consuma ca atare sau sub formă de ceai (infuzie dintr-o linguriță de plantă la 500 ml apă clocotită). Se bea o cană dimineața îna inte de masă și se stă, apoi, culcat 20-30 de minute pe partea dreaptă. Restul se bea în reprize, cu 20-30 de minute înaintea meselor principale. Cura dur eaz ă 20-30 de zile, cu pauză de o lună.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Toamna ne antrenăm imunitatea

„Echinaceea este un vaccin natural care întăreşte imunitatea. Se poate folosi şi sub formă de ceai, comprimate, pulbere sau ca tinctură. este mai bine să cumperi produse standardizate din farmacii sau din magazinele cu produse naturale, pentru că dozajul trebuie să fie foarte exact. Se administraeză conform indicațiilor de pe ambalaj. nu se utilizează mai mult o săptămână, în perioada în care este posibil să se declanşeze gripa. Se face o pauză de cel puțin șapte zile, pentru că, altfel, sistemul imunitar s-ar obișnui să funcționeze numai stimulat și efectul ar fi invers. echinacea protejează organismul împotriva majorității bolilor infecțioase, de la cele respiratorii la cistite, anexite etc.”

Iarna, ferește-te de răceli!

Lumânărica ajută la tratarea tusei productive sau uscate și a altor simptome de guturai. Se face decoct dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Se mai lasă să stea 10 minute și apoi se strecoară. Se beau până la două-trei căni pe zi. Podbalul este de mare ajutor celor care suferă de bronşită, astm bronşic, pneumonii, răguşeală și dureri de urechi. Se face o in fuzie dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă. Ceaiul de podbal mai poate fi combinat cu cel de frunze de pătlagină şi cel de rădăcină de lemn-dulce. Salcia are efecte antifebrile antiinflamatoare și antinevralgice datorită conținutului de salicină. Se face un decoct din două lingurițe de coajă mărunţită de salcie în 200 ml de apă, timp de 20-30 de minute. Se strecoară şi se iau trei-patru linguri pe zi.

Pregătită oricând să lupți cu alergia

Dacă suferi de alergie la polen, ar fi bine să cunoști perioada de înflorire a plantei care-ți provoacă alergia. Cu trei săptămâni înainte începe o cură cu tinctură de trei-fraţi-pătaţi. Ia câte o linguriță amestecată în puțină apă, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. În plus, este un foarte bun depurativ, uşor laxativ, curăţă sângele de toxine, fluidifică şi elimină secreţiile bronhice. Este bună şi pentru tratarea reumatismului și a afecțiunilor renale.

Sursa foto: goop.com