PODBALUL, antitusiv

Podbalul este de mare ajutor în boli ale plămânilor (bronşită, astm bronşic, pneumonii, răguşeală), fl ebite, dureri de urechi. Pentru a prepara ceai de podbal, se face o infuzie dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă. Pentru a ajuta la expectoraţie, se ia la două-trei ore câte o lingură de ceai. Ceaiul de podbal mai poate fi  combinat cu cel de frunze de pătlagină şi cel de rădăcină de lemn-dulce, pentru a avea un efect mai bun. Foarte efi ciente sunt şi inhalaţiile cu fi ertură din frunze şi fl ori de podbal (una-două linguri la o cană cu apă). Acest decoct mai este bun şi pentru picioarele umfl ate. Se ţin circa 20-30 de minute într-un lighean cu ceai călduț de podbal.

SUNĂTOAREA, antidepresiv natural

Sunătoarea este foarte bună în afecţiuni stomacale, infecţioase, diskinezii biliare, depresii. S-a descoperit recent că este un bun sedativ natural, inducând o stare de relaxare. Este de preferat sedativelor și somniferelor de sinteză, pentru că nu creează dependență și nu are efectele secundare ale acestora. Mai este recomandată în hepatite acute şi cronice evolutive. Pentru uz intern, se face infuzie de plantă mărunţită şi uscată (o lingură la o cană cu apă). Se beau două căni pe zi. Ceaiul de sunătoare mai poate fi  folosit pentru gargară, în caz de infl amații ale giingiilor. Se mai poate face un decoct slab, care are și efect antidiareic: o lingură la o cană cu apă se lasă să dea în clocot timp de 10 minute. Se bea cu înghițituri mici. Pentru copii, cantitatea este de o linguriţă de plantă.

SALCIA, împotriva reumatismului

Salcia este precursorul aspirinei. Coaja ei conţine salicină, substanţă care combate febra şi are un bun efect antireumatic şi antinevralgic. De aceea, în bătrâni se foloseau frunzele şi coaja ei împotriva frigurilor. Se foloseşte şi azi în numeroase afecţiuni: răceli, gripe, rinite, reumatism, gută, hemoroizi, varice, a e bucale, menstre dureroase, diaree. Mai are efect sedativ, vasodilatator și opreşte secreţia lactică la înţărcare. Pentru a prepara un ceai, se face un decoct din două linguriţe de coajă mărunţită în 200 ml de apă, timp de 20-30 de minute. Se strecoară şi se iau trei-patru linguri pe zi. Pentru reumatism, hemoroizi sau varice se pun comprese sau se fac băi din decoct de scoarţă de salcie (6 linguriţe la 500 ml de apă, timp de 15-20 de minute).

 TREI-FRAŢI-PĂTAŢI, antialergic

Trei-fraţi-pătaţi este un foarte bun depurativ, uşor laxativ, curăţând sângele de toxine, fl uidifi că şi elimină secreţiile bronhice. Are o acţiune antialergică şi antiasmatică. Este foarte bun şi pentru tratarea reumatismului, a afecţiunilor renale şi a bolilor de piele, date de acumularea de toxine. Nu în ultimul rând, are un bun efect asupra psihicului: potoleşte agitaţia mentală şi echilibrează starea de spirit. Maceratul are cele mai bune efecte în răceli, gripe, bronşite. Este foarte indicat persoanelor cu afecţiuni cronice, a căror stare de sănătate se înrăutăţeşte în sezonul rece, cum ar fi  astmul bronşic sau reumatismul. Pentru a-l prepara, se pun într-un vas de porţelan sau din sticlă două-trei linguri de plantă mărunţită la o jumătate de litru de apă. Se lasă la macerat de seara până dimineaţa, după care se strecoară. Din planta rămasă se face un decoct cu o jumătate de litru de apă. Se fi erbe timp de jumătate de oră, apoi se lasă să se răcească şi se strecoară. Se combină lichidul obţinut prin fi erbere şi cel prin macerare şi se bea în decursul unei zile.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

ECHINACEA, ARMA IMUNITĂȚII

„Echinacea este un adevărat «vaccin» natural care întăreşte imunitatea. Protejează organismul împotriva majorității bolilor infecțioase, de la cele respiratorii la cistite, anexite etc. De asemenea, este recomandată persoanelor cu boli cronice și celor care au frecvent ganglionii inflamați, care la primele valuri de frig se confruntă cu umflarea amigdalelor, răgușeală sau rinită. Se poate folosi şi sub formă de ceai, comprimate, pulbere sau ca tinctură. Este mai bine să le cumperi din farmacii sau din magazinele cu produse naturale, pentru că dozajul trebuie să fie foarte exact. Se administraeză conform indicațiilor de pe ambalaj. Nu se utilizează mai mult de șapte zile, în perioada în care este posibil să se declanşeze gripa. Se face o pauză de cel puțin șapte zile, pentru că, altfel, sistemul imunitar s-ar obișnui să funcționeze numai stimulat și efectul ar fi invers.”