CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Măceșele sunt unele dintre cele mai îndrăgite fructe de la noi și din întreaga lume, fiind folosite din timpuri străvechi în medicină, datorită ingredientelor sale binefăcătoare.

Măceșele susțin sistemul imunitar

„Măceșele sunt un adevărat izvor natural de vitamina C, vitamina A, vitamine din grupul B, vitamina E, vitamina K, beta caroten, bioflavonoide. Sunt recomandate în această perioadă în special pentru că susțin sistemul imunitar și ajută la prevenirea virozelor specifice de sezon”, explică dr. Ruxandra Constantina, medic de familie și fitoterapeut. Dintre toate acestea, de departe acidul ascorbic – vitamina C – este cel mai important element din compoziția măceșelor. Esențială când vine vorba despre întărirea sistemului imunitar, vitamina C este cunoscută și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind benefică pentru oase, piele și, bineînțeles, articulații.

Proprietăți nutritive importante ale măceșelor

Corpul uman nu poate produce vitamina C, însă are nevoie de aceasta. Tocmai de aceea este important să găsim surse naturale de unde să o procurăm. Cel mai bine este să consumi fructele crude sau să le congelezi. Astfel își vor păstra intacte proprietățile lor nutritive.

Măceșele au de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele și de 200 de ori mai multă decât merele. Dacă însă obișnuiești să culegi chiar tu fructele și preferi să le usuci, pentru a pregăti ceaiuri, de exemplu, trebuie să ții cont de un lucru foarte important.

Pentru ca ingredientele sale prețioase să nu se piardă, e important să le usuci corect. Asta înseamnă cât mai repede după recoltare – fructele trebuie culese atunci când sunt perfect tari, începând din august până în octombrie – și ferite de soare, pentru că altfel fermentează. O metodă recomandă de specialiști este uscarea cu aer cald, la o temperatură de până la 100 grade Celsius.

Cum pregătești corect infuzia de măceșe

În cartea „Ghidul plantelor medicinale și aromatice” a academicianului fitoterapeut Ovidiu Bojor, acesta explică modul în care se realizează corect infuzia de măceșe: „1-2 linguri parte cărnoasă uscată (fără achene), la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi”.

De asemenea, fitoterapeutul amintește și de uleiul de măceșe, rezultat prin presarea achenelor, care este, de asemenea, valoros, datorită unei cantități apreciabile de vitamina E.

Cui recomană măceșele dr. Ruxandra Constantina, medic specialist Medicină de familie și apifitoterapie BioMedical Center

„Măceșele sunt utile persoanelor care prezintă anemie, deficit de vitamine, celor aflate în convalescență după diferite infecții respiratorii, persoanelor ce prezintă stări de oboseală cronică, având efect vitaminizant, energizant, revigorant; în cazul copiilor, stimulează pofta de mâncare și creșterea.

Se pot utiliza sub formă de fructe proaspete sau congelate, siropuri și ceaiuri, precum și extract gemoterapic din mlădițe de măceș. De asemenea, uleiul de măceșe presat la rece, aplicat pe piele, are efecte puternice hidratante, antioxidante și regenerante, precum și anti-aging.”

Citește și: Cum tratezi natural durerile de spate

xTerapiile cu mofetă. Ce sunt și unde le poți face