Terapia cu lumină – Scurt istoric

Medicul danez Niels Ryberg Finsen a întemeiat terapia prin lumină cu mai bine de un secol în urmă. El a creat primul dispozitiv artificial care imita lumina solară și a obținut rezultate remarcabile la pacienți suferind de un anumit tip de tuberculoză a pielii.

Tratament la tine acasă

Cu ajutorul aparatelor de terapie prin lumină se pot controla intensitatea și culoarea luminii. Această metodă este folosită, mai ales, în perioadele în care soarele e scump la vedere sau de către persoane care sunt obligate să petreacă mult timp în interior. Există aparate care oferă o lumină de o intensitate puternică, suficientă pentru a ameliora anumite probleme. Unele se găsesc în clinici medicale, dar există și aparate portabile care pot fi folosite acasă sau pot fi luate în vacanță. Lumina necesară pentru tratament este de 10.000 de lucși (o lumânare are un lux, lumina din casă are între 200 și 500 de lucşi, iar lumina soarelui într-o zi fără nori are de la 50.000 la 100.000 de lucşi). Lumina polarizată are efecte biostimulatoare, ajută procesul de regenerare a celulei, mai ales când este vorba de piele, şi efectele nu rămân doar la nivelul acesteia. Se folosește de peste 15 ani în tratarea rănilor acute sau cauzate de afecțiuni cronice și, totodată, pentru vindecarea mai rapidă a cicatricilor după operație.

Răsărit artificial

La popoarele nordice, unde în timpul iernii lumina naturală lipsește aproape cu desăvârșire, s-au inventat niște lămpi speciale care simulează răsăritul sau apusul soarelui. Simulatorul de zori asigură o trezire naturală, printr-o intensitate luminoasă progresivă în cameră. Astfel, persoana se trezește la ora potrivită, fără stresul pe care îl provoacă ceasul deșteptător. Simulatorul de apus permite celor care au probleme cu somnul să adoarmă mai bine și chiar să renunțe la alte metode de inducere a somnului, ca pastilele. Aparatul declanșază și secreția unui hormon anti-stres, pe care, în mod normal, corpul îl produce stimulat de acest tip de lumină.

Indicații ale terapiei cu lumină

  • – închiderea rănilor, arsuri, operații, ulcer varicos, inflamații dureroase;
  • – reumatism (osteoartrită, artrită reumatoidă, artroză);
  • – probleme ale pielii (acnee, eczeme, psoriazis, herpes simplex, zona zoster, infecții bacteriene superficiale);
  • – afecțiunile sezoniere (oboseală cronică, depresie legată de anotimpul rece, astenie de primăvară, insomnii);
  • – în fizioterapie pentru calmarea durerilor de spate, creșterea mobilității, în tratamentul contuziilor, dislocațiilor, spasmelor musculare. Diminuează senzațiile neplăcute date de bătături și ajută la vindecarea mai rapidă a vânătăilor;
  • – poate fi folosită și pentru copii, în special, în probleme dermatologice, alergii sau afecțiuni respiratorii.