Vitaminele și suplimentele alimentare necesare:

✽ Vitamina E reduce durerea de sâni. Se găsește în alimente ca migdale, semințe și ulei de fl oarea-soarelui, legume cu frunze verzi, cereale integrale.
✽ Complexul vitaminic B Lipsa acestor vitamine poate împiedica fi catul să elimine estrogenul afl at în exces din corp.
✽ Probioticele te ajută să nu te constipi Cu cât toxinele și hormonii „vechi” care trebuie eliminați rămân în corp mai mult timp, este mai rău. Pentru un aport optim, consumă iaurt, chefi r, sana și murături.
✽ Acizii grași omega 3 și omega 6 nu sunt doar importanți ca parte a unei diete sănătoase, ci pot fi de un real folos atunci când ai o problemă endocrină. Se găsesc în nuci, alune, semințe, pește gras, diverse uleiuri.
✽ Capsulele cu luminiță de seară (evening primrose oil) conțin acid gama linoleic, care are un efect pozitiv în ceea ce privește disconfortul din zona sânilor. Ajută și la reglarea menstruației.

Împotriva problemelor genitale

Vitex Agnus Castus (fructul castității) este un bun remediu împotriva problemelor genitale, de ajutor mai ales în cazul celor provocate de probleme hormonale. Reduce simptomele neplăcute ale sindromului premenstrual. Restabilește echilibrul endocrin și reglează secrețiile ovariene. Astfel, ciclul devine regulat. Tratează cu succes mastoza fi brochistică. Se consumă sub formă de infuzie (o linguriță de plantă la o cană cu apă). Se lasă să stea acoperită timp de un sfert de oră. Se beau trei căni pe zi. În comerț, se mai găsește sub formă de preparate: ulei, capsule sau tinctură.

Sânzienele iau durerea

În cazul nodulilor la sân, fi e ei benigni sau maligni, şi al altor afecţiuni ale sânului, tinctura şi crema de sânziene sunt de un mare ajutor. Această plantă este un excelent antiinfl amator, analgezic, sedativ, diuretic şi cicatrizant și poate duce chiar la dispariția nodulilor. Bineînțeles, dacă ai o astfel de problemă, trebuie să fi i și sub strictă supraveghere medicală.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

PENTRU ECHILIBRU ENDOCRIN

„Originar din nordul Mediteranei, mărarul este o veche plantă cu efecte vindecătoare. Au valoare terapeutică atât frunzele, cât și semințele sale. Semințele ajută la reglarea ciclului menstrual și la restabilirea echilibrului hormonal. Ca toate plantele de condimentare, stimulează diureza și eliminarea toxinelor. Frunzele se folosesc ca atare în preparate culinare. Din semințe se face o infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Cătina este un bun adjuvant în tulburările hormonale. Are un conținut bogat în vitaminele C, A, B, E, F și P. Se consumă sub formă de sucuri sau siropuri. Pentru iarnă, se poate prepara un amestec dintr-o parte de cătină și două de miere naturală. Se ține la frigider și se iau două linguri pe zi. Nu se cunosc contraindicații.”