Salcia este precursorul aspirinei.  Coaja ei conţine salicină, substanţă care combate febra. Se utilizează şi azi în numeroase afecţiuni: răceli, gripe, rinite. Mai are efect sedativ și vasodilatator. Pentru a prepara un ceai se face un decoct din două linguriţe de coajă mărunţită în 200 ml de apă, timp de 20-30 de minute. Se strecoară şi se iau trei-patru linguri pe zi.

Creţuşca, blândă cu stomacul

Are și ea un conţinut ridicat de salicină. În plus, din compoziția ei fac parte taninuri care scad secreţia gastrică şi pot fi de ajutor în gastrite. Dar în cazul în care ai probleme cu digestia sau un stomac „leneș” trebuie să o folosești cu precauție. Se face o infuzie de plantă mărunţită la 250 ml de apă fiartă, timp de 15 minute. Se consumă una-două căni pe zi. Proprietăţile plantei se păstrează foarte bine sub formă de tinctură. Dacă vrei să o prepari în casă, pune la macerat, la soare, timp de 15 zile, 50 g pudră de plantă în 250 ml alcool alimentar de 70º. În fiecare zi, soluţia se agită. După aceea, se strecoară şi se pune în sticluţe. Se iau câte 10 picături, diluate în apă, pe zi.

Preparatele homeopate, contraindicații minime

Preparatele homeopate au contraindicații minime și, în multe cazuri, efecte asemănătoare preparatelor de sinteză. Așa că ar fi bine să apelezi cu încredere la ele. Femeile însărcinate sau persoanele cu afecțiuni care le interzic utilizarea altor remedii ar trebui să ceară, în prealabil, părerea unui medic homeopat. Aconitum este indicat în cazul febrei mari și al debutului brutal al bolii. Și preparatul Bryonia reduce febra cu alte simptome asociate: piele și mucoase uscate, dureri musculare la mișcare, tuse neproductivă, răgușeală. Gelsenium se folosește în caz de febră mare, dureri musculare și de cap, stare de oboseală. Phosphorus este pentru febra ridicată însoțită de stare de agitație, după care urmează o stare de astenie puternică. Belladonna se utilizează în febră oscilantă. Cel mai bine este să ceri sfatul unui medic specializat pentru a ști ce preparat ți se potrivește sau să apelezi la produsele standardizate care se găsesc în farmacii.