Tarhonul îmbunătățește digestia

Se spune că salata care conține tarhon nu mai are nevoie nici de oţet şi nici de sare, acesta cumulând gustul ambelor ingrediente. De aceea, este indicat celor care trebuie să evite să mănânce sărat. Are un efect stimulent asupra apetitului şi digestiei, fără, însă, să irite stomacul. Este de ajutor și în buna funcționare a ficatului. Frunzele de tarhon sunt, totodată, diuretice. De aceea sunt indicate în reumatism. Fluidifică secreţiile bronhice, așa că sunt un bun expectorant, indicat în probleme pulmonare. Se consumă, ca atare, în salate sau mâncare. Mai poți prepara o infuzie dintr-o linguriță de frunze la o cană de apă. Se bea după mesele principale.

Busuiocul luptă cu guturaiul

În medicina tradițională, era folosit împotriva colicilor intestinale, balonărilor, guturaiului, bronșitei acute și cronice, pentru stimularea digestiei, ca antiseptic intestinal, diuretic, antiinflamator renal și al intestinului subțire, antiseptic pulmonar, antifungic, ferbifug. Calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale. Are un efect bun în stări de neliniște și agitație, dureri de cap, migrene. Mai este recomandat femeilor înainte de naștere și în timpul alăptării. Se poate consuma ca atare, proaspăt sau uscat, în mâncăruri și salate. Sunt numeroase rețete care recomandă folosirea busuiocului sub formă de infuzie (una-două lingurițe de frunze uscate sau proaspete la o cană de apă). Ceaiul se poate utiliza extern sub formă de gargară în candidozele bucale sau pentru irigații și băi de șezut în cazul celor vaginale.

Scorțișoara, stimulent al imunității

Este un stimulent al aparatului imunitar, cu un rezultat excelent în răceli, gripă și boli infecțioase. Este indicată în anorexie, colite, stomac leneș, frigiditate, candidoze, tricomonaze, suprasolicitare nervoasă datorată stresului. Dă un gust extraordinar prăjiturilor sau vinului fiert, dar se găsește și în numeroase produse fitofarmaceutice, ca ingredient sau pentru corectarea gustului neplăcut a unor medicamente. Se mai folosește în produse dedicate uzului extern pentru tratarea afecțiunilor dermatologice, circulației deficitare sau a reumatismului.

Mărarul combate sindromul premenstrual

Ca toate condimentele, frunzele de mărar au proprietăţi tonic-aperitive şi stomahice. Stimulează eliminarea toxinelor şi a gazelor din stomac. În plus, conțin fitoestrogeni naturali, așa că femeile care consumă în mod regulat mărar nu suferă de sindrom premenstrual și nici nu au menstre prea abundente. Mărarul stimulează lactația și crește dimensiunea sânilor. În perioada menopauzei, înlătură bufeurile și transpirațiile nocturne. Stimulează activitatea rinichilor și previn afecțiunile renale. Semințele de mărar au și efect sedativ, așa că un decoctul din semințe de mărar poate alunga insomnia. Se prepară după cum urmează: se fierbe o linguriță de semințe într-o cană cu lapte. Se strecoară și se bea seara la culcare. Pentru celelalte afecțiuni se face o infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Frunzele de mărar se adaugă, după gust, în mâncăruri, ciorbe sau salate.

Valoarea terapeutică, mai mare decât cea alimentară

„Această grupă de alimente este un exemplu concludent pentru faptul că, adesea, valoarea terapeutică poate fi mai importantă decât cea alimentară. Cantităţile în care sunt consumate aceste plante reprezintă un aport nutritiv extrem de mic. Definind condimentul drept substanţa care se adaugă la o mâncare pentru a-i conferi un gust sau o aromă specifică, se atestă principala proprietate a acestora, aceea de tonice aperitive-stomahice, utile în anorexii, gastrite hipoacide şi disfuncţii digestive. Senzaţiile gustative şi olfactive date de ele provoacă, prin act reflex, o creştere sensibilă a secreţiilor salivare. gastrice şi intestinale, cu rol hotărâtor într-o bună digestie”, spune farmacistul.

Sursa foto: : oldandsolo / Foter / CC BY