De cele mai multe ori, leacurile populare au în componența lor plante medicinale, dar există, deși sunt mai puțin cunoscute, și leacuri de origine animală. Chiar și medicina alopată a apelat, de-a lungul timpului, la ele. De exemplu, insulina care tratează în prezent cu succes diabeticii a fost obținută din pancreasul bovinelor.

Laptele favorizează imunitatea

„Rețete antice arată că untura de urs și bursuc intra în componența preparatelor pentru tratarea arsurilor”, remarcă dr. docent în biologie Mircea Ciuhrii, care observă că un alt produs de origine animală des folosit în medicina din vechime este laptele. „Cel mai indicat, care ajută la tratarea afecțiunilor pulmonare, cardiovasculare și intestinale, este cel de capră sau de măgăriță. Mai este indicat laptele de oaie, care include multe componente care favorizează imunitatea. O mare importanță o are lactoza: reglează multe procese vitale ale organismului uman. Combate obezitatea, datorită faptului că acționează la nivelul enzimelor intestinale. Are o importanță deosebită în buna funcționare a creierului, îmbunătățește proprietățile salivei și sprijină funcționarea optimă a articulațiilor”.

Extracte din ficat, pentru anemii

Ficatul de cod conține vitaminele A, D și Omega 3. De aceea, multe suplimente alimentare au la bază acest ingredient, dar fi catul de cod poate fi găsit în comerț sub formă de conserve. În secolul al XIX-lea, uleiul din fi cat de cod era administrat copiilor pentru a preveni rahitismul. În prezent, se cunosc mai multe afecțiuni la care poate fi de folos și adulților. Combate infl amațiile și durerile articulare, osteoporoza, dar ajută și la dezvoltarea creierului celor mici. Previne bolile cardiovasculare și reduce hipertensiunea. Din fi catul bovinelor se obțin o serie de preparate farmaceutice pentru că acesta are o concentrație mare de vitamina B12 și se recomandă pentru tratarea anemiilor, hepatitelor și a gastritelor. Extractele din fiere de bou se folosesc pentru suplimente alimentare care stimulează digestia. stimulează digestia.

Dr. Mircea Ciuhrii, Insectfarm

Dr. Mircea Ciuhrii, Insectfarm

CARTILAGIUL DE RECHIN, ANTICANCERIGEN

„Au fost depistate substanţe biologic active antitumorale în mai multe specii de rechini. Este interesant faptul remarcat de cercetători, acela că organismul rechinilor nu reacţionează la acţiunea tumorilor. Cu atât mai mult, în cazurile în care celule tumorale se implantează în corpul rechinilor, ele sunt distruse și tumorile nu se dezvoltă. De aceea, din cartilagiul de rechin se extrag substanțe anticancerigene foarte eficiente. Există deja capsule pe baza lor, care pot fi procurate din comerț, dar cercetările continuă pentru a perfecționa aceste tratamente. Dar cele mai interesante date sunt cele obţinute de către un cercetător american care a demonstrat că extractele obţinute din ficatul rechinilor blochează dezvoltarea celulelor tumorale fără a afecta alte ţesuturi.”