La acestea se adaugă soarele puternic la care ne expunem de multe ori fără să folosim ochelari de soare cu protecție anti-UV. Credem că iarna nu avem nevoie de ei, dar zăpada refl ectă mai mult razele și ne pot vătăma fără să ne dăm seama. Alți factori iritanți sunt unele produse cosmetice, poluarea, vântul și nopțile nedormite. Dar problemele la care ne expunem ochii pot fi rezolvate cel mai bine cu ajutorul unui produs natural, care poate fi folosit continuu, chiar de mai multe ori pe zi, spre deosebire de medicamente, care trebuie administrate cu grijă, doar atunci când este strict necesar şi doar în dozele recomandate.

Tratament din vechime

Frunzele de Euphrasia officinalis, denumită popular iarba de silur, conţin substanțe cu efect antiinflamator şi antiinfecţios și, de aceea, studii recente arată că planta este de ajutor pentru ochii care ustură şi lăcrimează, hipersensibilitate la lumină şi în forme uşoare de conjunctivită. Dar Euphrasia era cunoscută de vechii scoțieni și numită „iarbă de ochi” sau, la noi, iarbă de silur. Pe atunci, se folosea o rețetă din antichitate, păstrată de la celți: fi erbeau frunzele plantei în lapte. Apoi, își turnau cu ajutorul unei pene de vultur (despre care se considera că ajută vederea) câteva picături din acest preparat în ochii infl amați (probabil conjunctivite). Fiertura era încă folosită pe la sfârșitul anilor 1700 pentru băi de ochi.

Tratamente moderne

Bineînțeles, metoda presupune anumite riscuri și este mai bine să apelezi la produse speciale care se găsesc în magazinele naturiste sau farmacii și care conțin Euphrasia offi cinalis. Este indicată în oboseala ochilor (mai ales dacă lucrezi mult la calculator), fotofobie, usturimi, conjunctivite, blefarite, slăbirea vederii, vedere tulbure, lăcrimare, secreții oculare purulente, dureri de cap cauzate de probleme de vedere. Se poate folosi și intern, sub formă de ceai preparat prin infuzarea unei lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau maximum două ceaiuri pe zi. Se poate lua și tinctură de silur, câte o linguriță diluată în 100 ml de apă, de trei ori pe zi.

Sursa foto: blog.gagny-abbesses.info via Pinterest