Agaricus Blazei – ciuperca lui Dumnezeu

Este o binecuvântare pentru sănătate. Este originară din Brazilia, dar a început să fie cultivată pe scară largă în Japonia. Bogată în vitamine și în minerale, mai ales fier, zinc și fibre, crește imunitatea și încetinește procesul de îmbătrânire. Dă o stare generală de bine, crește energia și vitalitatea. Previne cancerul la sân. Dacă deja este formată o tumoarea, ajută, alături de tratamentul clasic, la îndepărtarea ei și la prevenirea metastazelor. Are și proprietăţi antialergice.

Kombucha, ”elixirul nemuririi”

Se mai numeşte şi ciuperca de ceai pentru că trăieşte şi se înmulţeşte în lichid – ceai şi zahăr. În medicina tradiţională chineză, i se spunea „medicamentul pentru obţinerea nemuririi” sau „ceaiul divin”, pentru că echilibrează energia corpului, având efect, în special, asupra stomacului și al splinei. Astfel, ajută la detoxifierea întregului corp și la o mai bună absorbţie a substanţelor nutritive. Mai ajută la curăţarea colonului și a vezicii biliare, calmează crampele stomacale, acţionează ca laxativ ușor, reglează apetitul și reduce grăsimea, ajută în tratarea artritei, reduce simptomele în bronșită și în astm, curăţă acneea, psoriazisul și alte boli ale pielii, îmbunătăţește vederea, combate căderea părului și întărește unghiile. Dacă cei dependenţi de alcool consumă ceai de Kombucha zilnic, nu vor mai simţi nevoia să bea.

Cum se prepară ceaiul Kombucha

Se fac 2 litri de ceai negru sau verde din 4 pliculeţe de ceai. Se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se scot pliculeţele și se adaugă 140-200 g de zahăr alb. După ce s-a răcit, se toarnă lichidul într-un vas de sticlă. Se adaugă 20 ml de soluţie de la un ceai vechi Kombucha (se procură odată cu ciuperca) și, apoi, se pune cultura vie de Kombucha în lichid. Se acoperă vasul cu o pânză și se lasă la fermentat timp de 8-12 zile într-un loc ferit de lumină directă. Se pune în sticle, păstrându-se lichid pentru următoarea preparare. Poţi bea 3 pahare pe zi: unul dimineaţa pe stomacul gol (dacă nu suferi de gastrită, ulcer sau de hiperaciditate), al doilea după o masă și ultimul înainte de culcare.

De la tratarea guturaiului la prevenirea cancerului

Banalele ciuperci albe (agaricus bisporus) pot preveni cancerul de sân și pe cel de prostată. Se recomandă o porţie pe zi, pe termen lung. Pe lângă acestea, există specii de ciuperci care au fost folosite de-a lungul timpului pe post de medicament.

Ciupercile Shiitake sunt folosite de către japonezi și de către chinezi la tratarea răcelilor și a gripelor. Au proprietatea de a stimula imunitatea, ajută la tratarea infecţiilor și au proprietăţi antitumorale. Și calităţile lor nu se opresc aici: scad colesterolul, ajută la absorbţia zahărului în sânge și previn îmbătrânirea.

Ganoderma, îmbunătățirea imunității

Reishi sau Ganoderma este numită și Ling Zhi, în chineză. Are și ea proprietăţi antitumorale, de creștere a imunităţii și de scădere a tensiunii arteriale. Luată zilnic, are un efect tonic general, poate aduce corpul la o stare de sănătate, ajutând organele să funcţioneze normal. Alte proprietăţi: ameliorează alergiile, inhibând histamina, îmbunătăţește oxigenarea organelor și sprijină buna funcţionare a ficatului.