Dr. Cristina Bălănescu, medic primar de medicină generală, cu competență în medicina complementară, ne-a explicat ce este cronoterapia: „se cunoaște că funcțiile organelor urmează un anumit ritm și, în funcție de acesta, se administrează tratamentele, se fac anumite intervenții chirurgicale. În plus, ne putem da seama, care va fi evoluția anumitor afecțiuni sau a stării generale a pacientului, în perioada de după operație”. Denumirea cronoterapiei vine de la cuvântul grecesc „cronos”, care înseamnă timp.

Ritmul dezvoltării omului

„Omul are mai multe ritmuri interioare, de care ar fi bine să se țină seama. În lumea modernă în care trăim, am început să uităm cât de legați suntem de natură și ar trebui să ne aducem aminte”, ne atenționează dr. Bălănescu, adăugând că cele mai cunoscute bioritmuri umane sunt cele anuale. Se știe că există anumite perioade bine determinate în viața omului: de la naștere la o lună, de la o lună la trei ani etc, sfârșind cu vârsta a treia. În funcție de acestea, există un ritm de creștere, dezvoltare și apar anumite riscuri de îmbolnăvire.

Ritmul anotimpurilor

În țara noastră, pentru că avem climă temperată, trecerea de la anotimpul cald la cel rece este una lentă. De aceea, corpul nostru nu este obișnuit cu schimbări bruște de temperatură. În alte zone ale lumii, unde nu sunt decât două anotimpuri, iar tranziția de la cald la rece se face brusc, oamenii sunt obișnuiți, iar organismul lor nu face un efort special de adaptare.

În zonele cu climă temperată, există o ciclicitate a anumitor afecțiuni în timpul anului. De pildă, în perioadele umede și reci, apar, cu precădere, afecțiunile reumatismale; toamna și iarna, când este frig – cele bronhopulmonare; crizele de ulcer gastric sau duodenal sunt mai frecvente toamna și primăvara; vara, când este foarte cald, cardiacii sunt mai predispuși la crize. Este bine să știm care sunt afecțiunile la care suntem vulnerabili și să ne ferim de ele, cu precădere în perioadele care favorizează apariția lor.

Și operațiile care nu necesită intervenția de urgență este bine să fie programate primăvara, toamna sau la început de iarnă, nu în perioada ianuarie-februarie, când este foarte frig sau vara, pe caniculă.

Ritmul dat de mișcarea lunii

Ne influențează, cu precădere, pe noi, femeile. Nu este niciun secret pentru nimeni, că ciclul menstrual are, de cele mai multe ori, 28 de zile. Medicina chineză respectă cu strictețe ritmul lunar. De pildă, în acupunctură, nu se începe tratamentul în ultimele zile ale Lunii în creștere sau în perioada de Lună plină. Perioada optimă este atunci când Luna se află în descreștere sau atunci când este la începutul ciclului de creștere.

Și din acest punct de vedere, se pot face recomandări pentru alegerea datei unor operații, atunci când nu sunt urgente. Nu este bine ca intervențiile chirurgicale să fie făcute în perioada de Lună plină. S-a observat că, dacă se produce un accident atunci, urmările sunt, de multe ori, mai grave ca în alte perioade, hemoragiile sunt mai puternice, apar mai multe complicații și riscul de infecții este mai mare. Cel mai indicat ar fi să se aleagă chiar data lunii noi, pentru că atunci organismul este foarte echilibrat și se reface foarte repede.

Ritmul zi / noapte

Omul este influențat mult și de succesiunea zi-noapte. Există, în creier, un centru de reglare a funcției somn – veghe, în funcție de lumină sau de întuneric. Pe timp de noapte, se eliberează melatonina, hormonul care declanșează somnul. Între orele 22.00 și 2.00 are loc refacerea țesuturilor. Chiar dacă vom dormi un număr suficient de ore în afara acestui interval, nu ne vom simți odihniți.

Ritmul orelor

Există și un ciclu zilnic, care a fost descris și în medicina tradițională chineză. Se consideră că fiecare organ are câte două ore de funcționare la capacitate maximă, de-a lungul unei zile.

De pildă, dimineața, glandele funcționează la capacitate maximă. De aceea, atunci se administrează mai bine tratamentul pentru problemele endocrine. Ficatul funcționează cel mai bine după miezul nopții. De aceea, medicamentele împotriva creșterii colesterolului se administrează, preferabil, la culcare, pentru că, până la 24.00, medicamentul ajunge la nivelul ficatului.

Orele cele mai bune pentru învățat și activități intelectuale sunt dimineața, între orele 9.00 și 11.00, și după –amiază, între 15.00 și 17.00, aceasta fiind perioada de funcționare optimă a părții creierului care ține de sinteză și de memorare.