Legenda spune că o femeie, tămăduită de Iisus, ar fi încercat în ziua răstignirii să îi aline suferința și i-ar fi șters chipul cu o năframă înmuiată în apă rece. Iar o minune dumnezeiască a făcut să apară chipul lui Hristos, pe vecie, pe marama femeii.

Povestea Veronicăi și a vălului sfânt

Veronica era o femeie credincioasă și fusese tămăduită de Iisus de o boală de care suferise peste 12 ani. Ea l-a urmat pe drumul patimilor, în ziua răstignirii, și a încercat să îi aline suferința ștergându-i chipul de sudoare și sânge.

Legenda spune că Veronica s-a apropiat de Iisus la cea de a șasea oprire pe Drumul Crucii și a încercat să îl ajute. Pentru gestul ei milos, Hristos a făcut o minune și a lăsat imaginea chipului său pe marama femeii, drept un semn al miracolelor dumnezeiești.

Chipul lui Hristos și puterea unei adevărate icoane

Nu întâmplător, numele Veronica are o semnificație aparte în Biblie. El este format din alăturarea a două cuvinte: vero, care înseamnă adevărat, și eikon, care poate fi tradus prin chip sau icoană. Numele Veronicăi semnifică astfel ”icoana adevărată”, referindu-se la marama ei pe care este imprimat chipul lui Iisus și care nu este făcută de mâna omului, ci apărută prin grația divină.

Conform unor legende, Veronica și-ar fi dat seama că vălul prețios pe care îl deținea putea să facă mult bine oamenilor bolnavi și necăjiți. Ea a descoperit că acesta putea alunga tot felul de boli, putea alunga setea și foamea și putea vindeca ochii fără vedere. Cunoscându-i puterea, se spune că Veronica s-ar fi dus la Roma să îi arate împăratului Tiberiu marama miraculoasă, apoi i-a dăruit-o Papei Clement și de secole întregi ea este adăpostită la Vatican.

O istorie plină de mister

Vălul Veronicăi începe să fie cunoscut abia din Evul Mediu, iar din secolul al XIV-lea începe să apară în artă, în picturile religioase și în sculpturi.

Surprinzător este faptul că trăsăturile chipului de pe acest văl seamănă foarte mult cu trăsăturile imprimate pe giulgiul de la Torino și mulți credincioși sunt convinși că este însuși chipul lui Iisus. Dar, în anul 1999, unul dintre consilierii Papei a provocat un adevărat scandal mondial când a afirmat că marama Veronicăi de la Vatican nu este decât o copie. Adevăratul văl cu fața Mântuitorului a fost descoperit de fapt într-o mănăstire din Manoppello, din Italia. Conform unor documente vechi, un nobil din această localitate a avut ocazia să cumpere vălul și l-a donat călugărilor capucini.

Chipul lui Hristos este imprimat cu o culoare roșiatică și se pot observa și urmele unor picături de sânge. Uneori, chipul lui este mai bine conturat, alteori pălește ca și cum ar fi decolorat de soare. Consilierul de la Vatican a menționat că au fost efectuate câteva teste și s-a constatat că nu a fost folosită nicio vopsea pentru realizarea desenului.