Cel mai răspândit cancer în România este cel colorectal. Peste 13.000 de români se îmbolnăvesc de cancer colorectal în fiecare an, iar rata lor de supraviețuire este de numai câteva luni, cel mult un an de zile.

Alte două forme de cancer foarte răspândite în țara noastră sunt cancerul pulmonar și cancerul mamar, cu o medie de 12.000 de cazuri noi în fiecare an pentru fiecare dintre cele două patologii. Dacă femeile prezintă cel mai mare risc de cancer mamar și cancer genital, bărbații constituie cei mai mulți pacienți cu cancer pulmonar și colorectal.

Factorii de risc pe care românii îi ignoră

Incidența masivă a celor trei tipuri de cancer în România arată, din nefericire, cât de mult ignorăm această boală. Factorii de risc sunt cunoscuți, dar cei mai mulți români îi ignoră și consideră că sunt suficient de rezistenți pentru a nu fi atacați de cancer.

Pe de altă parte, un număr atât de mare de cazuri de cancer colorectal sau pulmonar demonstrează cât de puțin sunt interesați românii de un stil de viață sănătos. Sărăcia, hrana de calitate slabă, alcoolul ieftin și consumul de țigări favorizează apariția celor două tipuri de cancer.

Sunt patologii grave, pentru care nu există tratament, dar care pot fi prevenite printr-o alimentație corectă și mai ales prin renunțarea la viciile costisitoare și fatale.

Cancerul face victime pe măsură ce înaintăm în vârstă

Conform celor mai noi statistici privind cancerul pulmonar, 70% dintre pacienții care au urmat un tratament în anul 2021 erau bărbați. Iar dintre pacienții diagnosticați cu această boală, peste 70% dintre ei au decedat la cel mult doi ani de la primirea diagnosticului.

Majoritatea românilor care se îmbolnăvesc de cancer pulmonar au șanse foarte mici de supraviețuire dacă sunt în vârstă. Cele mai multe decese se înregistrează la pacienții cu vârste cuprinse între 60 și 70 de ani. Practic, pe măsură ce înaintăm în vârstă, șansele de supraviețuire în cazul unui cancer sunt tot mai mici și mulți români pierd lupta cu boala.

Pandemia de Covid-19 a accelerat numărul de decese

România a avut una dintre cele mai îngrijorătoare statistici în ceea ce privește rata mortalității în anul 2021, când aveam mii de îmbolnăviri de Covid-19 pe lună.

Un număr de 307.000 de români au murit anul trecut, ajungând la cel mai ridicat nivel al mortalității din ultimii 30 de ani.

În anii anteriori, România pierdea în medie 250.000 de pacienți. În 2021, numărul deceselor a crescut și din cauza epidemiei de coronavirus, care continuă să se extindă acum sub noi forme. Chiar dacă persoanele sănătoase și rezistente fac față acestui virus, românii care se îmbolnăvesc de cancer au mult mai puține șanse de supraviețuire în cazul infecției cu noul coronavirus.