CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Fungicidele din fructe sunt inofensive pentru plante, după cum susțin cercetătorii, dar ascund noi pericole pentru consumatori. Ele sunt folosite pentru a proteja legumele și fructele de mucegaiuri, fungi și spori care pot compromite tone întregi de culturi.

Câteva căpșune sau mere care sunt deja culese cu mucegai pot contamina întreaga cultură dintr-un depozit înainte să ajungă la vânzare.

Producătorii sunt nevoiți să folosească fungicidele pentru a-și proteja produsele și pentru a le livra consumatorilor în condiții perfecte. Cu toate acestea, fungicidele din fructe ascund mai multe pericole decât se cunoștea până acum.  

Ce sunt fungicidele din fructe și ce rol au

Sub numele de fungicide se folosesc peste 130 de substanțe care pot combate bolile plantelor. Zeama Bordeleză pe bază de cupru și sulf este unul dintre cele mai vechi și cunoscute fungicide.

Aceste substanțe care distrug mucegaiurile și inhibă activitatea fungilor conțin în special sulf, cupru, mercur, aluminiu, farmaldehide și diverse alte substanțe toxice pentru ciuperci și mucegaiuri.

Fungicidele din fructe se împart în:

  • Fungicide de contact care se spală ușor, chiar și de la ploaie, și care nu pătrund în coaja fructelor;
  • Fungicide sistemice care pătrund în țesuturilor plantelor, inclusiv în coaja și pulpa fructelor.

Cele din urmă sunt considerate mult mai eficiente, deoarece protejează fructele și legumele pe termen lung, blochează dezvoltarea bolilor, omoară dăunătorii, dar rămân în pulpa fructelor și ajung în organismul nostru.

Merele, perele sau legumele care arată perfect la raft și după 3 luni de la recoltare sunt tratate cu astfel de substanțe, cu fungicide sistemice, puternice și eficiente.

Aproape toate fructele, cu excepția culturilor organice sau bio, sunt tratate cu fungicide din momentul în care se formează pe crengile pomilor, până când sunt recoltate și transportate. Practica datează de câteva zeci de ani, timp în care unele ciuperci și-au activat sistemele de apărare și sunt capabile acum să reziste tratamentelor cu fungicide.

Spori de candida auris descoperiți la mere

La ce mai poți folosi merele

În pofida tratamentelor cu fungicide, au fost descoperite în ultimii ani bacterii și ciuperci care rezistă pe coaja fructelor și care devin astfel rezistente și la tratamentul uman.

Este vorba de Aspergillus fumigatus, care provoacă pneumonii greu de tratat, și Candida auris, o altă ciupercă responsabilă pentru candidoze rezistente, care nu pot fi tratate în prezent cu nimic și care se răspândesc foarte ușor în mediul spitalicesc, la bolnavii compromiși imunitar.

Fungicidele folosite în agricultură provoacă agenții patogeni așa cum sunt ciupercile să devină mai rezistente, să se dezvolte în orice mediu și să se apere inclusiv de tratamentele umane. Cercetătorii indieni de la Universitatea din Delhi au analizat timp de doi ani, în perioada 2020 – 2021, diverse soiuri de mere cumpărate direct din livadă, dar și din piețele din oraș. Pe fiecare specie de măr s-a descoperit cel puțin un tip de ciupercă, iar merele depozitate mai multă vreme înainte de vânzare au prezentat spori de Candida auris care au rezistat cu succes la fungicidele din fructe.

Candida auris provoacă decesul în câteva săptămâni

Această ciupercă a fost descoperită pe fructe și legume în anul 2009, în Japonia, iar de atunci s-a răspândit rapid pe toate continentele. Infectează omul, provoacă candidoze imposibil de tratat și provoacă decesul pacienților cu o imunitate compromisă.

Sute de cazuri au fost descoperite în SUA, India, Pakistan, Spania, Venezuela sau Anglia.

Candida auris poate provoca decesul pacientului în câteva săptămâni și a fost inclusă în top 3 cei mai periculoși agenți patogeni din lume.

Această ciupercă este rezistentă nu doar la tratamente, ci și la dezinfectanții puternici care se folosesc în spitale. Au fost cazuri în care, în saloanele unde au fost tratați pacienții de Candida auris, a fost nevoie de o renovare completă, de schimbarea podelelor și de curățarea pereților până la placă pentru a eradica această ciupercă.

Simptomele infecției cu candida auris

Această ciupercă poate coloniza pielea, plămânii, sângele, urechile sau gura și căile respiratorii. Simptomele sunt destul de comune cu multe alte infecții. La început apare febra, durerile musculare, durerile de stomac, iar situația se înrăutățește, boala provocând decesul pacienților cu o imunitate slabă.

Studiile din ultima perioadă au demonstrat că peste 70% din bacteriile care provoacă decese au devenit rezistente la tratamentele cu antibiotice, iar trei sferturi din pacienții care se îmbolnăvesc iau aceste bacterii chiar din spitale. România, alături de Italia sau Grecia este una dintre țările cu cele mai multe cazuri de îmbolnăviri grave și decese din cauza superbacteriilor rezistente la antibiotice.