O jumătate de oră de gimnastică pe zi este excelentă și este unul dintre cele mai bune obiceiuri sănătoase. Vara suntem mai preocupate de siluetă și încercăm să ne menținem greutatea sub control. Dar nu trebuie să neglijăm și efectele adverse ale efortului fizic, atunci când exagerăm.

Te scoli prea devreme să faci mișcare

Mișcarea de dimineață este considerată foarte sănătoasă. Unii dintre noi facem mișcare acasă, alții merg la sală sau ies la alergare în parc. Dar, dacă începi brusc să faci mișcare dimineața și te scoli mai devreme decât de obicei, s-ar putea să ajungi la rezultate nedorite: senzație continuă de oboseală, nevoia de a mânca mai mult, nevoia crescută de dulciuri sau cafea.

În general, privarea de somn ne face foame și mai ales ne face poftă de dulciuri! Reglează orele de odihnă și orele de activitate astfel încât să te bucuri de un echilibru perfect pentru sănătatea ta. Degeaba faci gimnastică de la 6 dimineața, dacă la ora 10 mănânci prăjituri, iar după amiaza bei sucuri și cafea cu zahăr pentru a te menține trează la serviciu.

Reduci brusc cantitatea de grăsimi

Unul dintre cele mai bune obiceiuri sănătoase este acela de a consuma mai puține grăsimi. Dar, dacă intri brusc la o dietă severă și reduci cantitatea de grăsimi pentru o perioadă mai lungă de timp, s-ar putea să te confrunți cu alte probleme de sănătate: dureri de oase, dureri de articulații, lipsa de concentrare, dezechilibre hormonale.

Reține faptul că multe vitamine se absorb în corp deoarece sunt solubile în grăsime. Altfel, ele nu pot ajunge în organism. Pe de altă parte, grăsimile bune hrănesc creierul și abilitățile cognitive, iar oasele și articulațiile au și ele de profitat de pe urma grăsimilor, deoarece primesc mai mult calciu și fier.

Înlocuiește uleiul de floarea soarelui cu ulei de măsline și consumă mai des avocado, gălbenuș de ou, pește gras, nuci și semințe, fasole sau batoane cu multicereale.

Obiceiuri sănătoase: bei apă… poate chiar prea multă apă!

În sezonul cald, bem mai multă apă, dar unii dintre noi fac greșeala să se forțeze și să bea chiar mai multă apă decât este necesar, pentru că așa au auzit ei că este sănătos.

Organismul își ia porția de lichide din multe alte alimente bune: supe, ceaiuri, fructe suculente. Nu trebuie să bei apă mai mult decât este necesar.

Bea apă, ceauri reci, lapte, iaurt sau supă exact atunci când ai nevoie și atât cât este necesar ca să nu îți fie sete!

Când bei apă în exces nu faci decât să dezechilibrezi organismul. Sărurile minerale și electroliții, precum și cantitatea de sare necesară organismului vor fi mult diluate, ceea ce perturbă anumite funcții vitale, cum ar fi funcția rinichilor sau a inimii.

Când bei prea multă apă zilnic, cantitatea de sodiu din sânge se diluează, ceea ce afectează aproape toate celulele și țesuturile organismului.

Bea lichide pentru a te menține hidratată! Dar nu exagera, doar pentru că este mai cald afară.