Cu ulei poți curăța bijuterii pretențioase, poți măsura mierea sau poți lustrui suprafețele mari de inox. Uleiul de floarea soarelui, rafinat și curat, este un bun emolient pentru piele, dar te ajută să scapi și de balamalele care scârțâie. Iată câteva utilizări pe care este bine să le cunoști.

Cum mai poți folosi uleiul în bucătărie

Unge cu puțin ulei capacele și gura borcanelor de miere, dulceață, sirop sau alte alimente lipicioase. Dacă sunt unse, nu se vor mai lipi și îți va fi mai ușor să deschizi borcanele când vrei să mănânci dulceața, spre exemplu.

Tot uleiul te ajută dacă ai nevoie să măsori mierea pentru prăjituri. Unge cu o picătură sau două de ulei paharul cu care vrei să măsori mierea și va fi mai ușor să o torni apoi în aluat. De asemenea, va fi mai ușor să speli după aceea paharul, deoarece mierea nu se mai lipește de pereții vasului.

Unge cu ulei răzătoarea pe care vrei să dai brânză moale și cașcaval foarte gras. Vei vedea că, dacă este unsă cu ulei, vei da mai ușor pe răzătoare brânzeturile grase și o vei spăla fără efort după aceea.

Uleiul curăță etichete și previne rugina

Poți curăța etichetele de pe borcane și de pe sticle mult mai ușor dacă le înmoi înainte cu puțin ulei, apoi le lași câteva minute în apă fierbinte cu detergent.

Dacă scârțâie o ușă în casă, în lipsa de vaselină, poți folosi puțin ulei, dar efectul nu va fi de lungă durată. Pe termen scurt, însă, vei scăpa de scârțâituri.

Cuțitele sau foarfecele ruginite, se curăță cu un burete de inox până redevin strălucitoare, apoi se ung cu un șervețel de hârtie înmuiat în foarte puțin ulei. Astfel, uleiul de floarea soarelui previne reapariția ruginei.

Pune o cantitate foarte mică de ulei pe dinții de metal ai fermoarului, dacă acesta merge mai greu sau s-a blocat. Uleiul va face să alunece mai ușor cheița fermoarului.

Uleiul de floarea soarelui, o soluție pentru bijuteriile din aur și perle

Curăță perlele naturale cu o lavetă foarte fină și o picătură de ulei. Perlele sunt de natură organică, iar celelalte soluții clasice de curățat bijuteriile, precum pasta de dinți, oțetul sau alcoolul sanitar, le deteriorează. Uleiul, în schimb, le redă strălucirea și curăță bine depunerile, dar trebuie să folosești foarte puțin.

Tot cu ulei poți descurca un lănțișor fin din aur care a făcut noduri. Uleiul ajută zalele foarte mici și fine să alunece și, cu ajutorul unui ac, le poți deznoda mai ușor. De asemenea, o lavetă moale cu foarte puțin ulei te ajută să menți strălucirea bijuteriilor din aur, dar ai grijă să folosești o cantitate foarte mică!

Citește și de câte ori poți refolosi uleiul de floarea soarelui atunci când gătești!