La început de toamnă, serile răcoroase și soarele blând ajută multe plante din grădină să înflorească abundent. Iar printre ele se numără crinzantemele, tufănelele, daliile, regina nopții sau clematitele. Dar iată și alte flori parfumate de toamnă care au un miros seducător.

Tufănelele și crizantemele cu parfum amărui

Multe soiuri de tufănele, în special cele albe și roz, au un parfum discret, dulce amărui. Ele se deosebesc de crizanteme prin florile de mici dimensiuni și mulțimea de boboci care cresc pe o singură ramură.

Crizantemele au o singură floare pe tijă, cel mult două sau trei, și au flori mult mai mari. Și dintre crizanteme, cele albe sunt cele mai parfumate. Dacă le cultivi de primăvara în grădină, la început de toamnă încep să înflorească și florile lor rezistă până la prima brumă rece.

Clematita dulce de toamnă

clematita de toamna

Datorită parfumului ei deosebit, această clematită cu flori albe, care înflorește în septembrie, este foarte iubită de grădinari. Are buchete de flori sub formă de steluțe, cu petale delicate și subțiri, ca niște raze. Când le atingi, eliberează în aer o pulbere translucidă cu particule parfumate și este o încântare să o cultivi pe lângă ferestrele casei.

Heliotropul sau arbustul de vanilie

heliotrop

Îl poți achiziționa la ghiveci și din florăriile românești, chiar dacă este un arbust exotic, originar din Peru. Iubește mult lumina și soarele, dar preferă un aer puțin mai răcoros, de aceea înflorește toată luna septembrie, dacă este bine îngrijit.

Iarna trebuie protejat în casă de ger, dar vara poate sta în grădină sau pe terasă. Florile lui mov sau albe, adunate în buchete mari și bogate, au un parfum puternic de vanilie sau mai degrabă de plăcintă cu cireșe, cum ar spune englezii, mari iubitori ai acestui arbust.

Brumărelele de noapte

brumarele

Sunt o specie din familia phloxului care cuprinde numeroase flori în culori delicate de roz, liliachiu sau alb-argintiu. Brumărelele sau ”bomboanele nopții”, cum sunt denumite peste Ocean, se disting între toate speciile de phlox prin parfumul lor deosebit, dulce, puternic și persistent.

Ele se deschid la apusul soarelui, iar la începutul toamnei, dacă vremea este caldă, înfloresc abundent. Florile au culoarea albă la interior, dar la exterior au nuanțe delicate de mov.

foto: 123rf.com