Sarea, bicarbonatul sau oțetul sunt câteva dintre ingredientele ieftine și ecologice cu care poți curăța oalele din bucătărie. Oricât de curate le-ai păstra la interior, orice cratiță sau oală se pătează la exterior cu grăsime arsă greu de îndepărtat.

Soluții împotriva petelor de grăsime

Oricât ai fi de atentă, grăsimea se depune adesea pe pereții exteriori ai vaselor în care gătești și, cu cât trece timpul, cu atât este mai greu de curățat. Prima soluție, eficientă pentru petele de grăsime recente, este pasta de dinți. Înmoaie oala în apă fierbinte, apoi freacă petele cu pastă de dinți și un burete aspru. În câteva secunde, vei scăpa de mizerie și oalele din bucătărie vor arăta ca noi.

Pentru petele mai rezistente, se recomandă pasta din bicarbonat de sodiu și apă. Pregătește o pastă moale ca o smântână din bicarbonat și acoperă toate petele de grăsime. Las-o să acționeze cel puțin un sfert de oră, apoi folosește un burete din plastic pentru a freca bine grăsimea.

Oalele din bucătărie mai greu de curățat

Arsura de pe vasele din inox sau din aluminiu

Oalele din inox pe care s-a depus grăsimea arsă sunt cele mai greu de curățat și trebuie să te ferești de produsele abrazive, pentru a nu deteriora luciul metalului.

Pune oala arsă la înmuiat în apă caldă, detergent de vase și balsam de rufe. Las-o să stea în apă peste noapte sau cel puțin trei, patru ore, până când arsura începe să se dizolve. Apoi, șterge cu un burete moale și mai las-o la înmuiat dacă nu se curăță toate petele maronii.

O altă soluție pentru petele de grăsime care apar pe exteriorul oalelor este zeama de lămâie. Lasă oala la înmuiat în apă fierbinte și sare cel puțin jumătate de oră, apoi stoarce o jumătate de lămâie direct pe pete și freacă zona cu un burete umed.

Oalele din bucătărie ta vor arăta impecabil!

Așa scapi de rugină și depunerile de piatră

Oțetul este eficient împotriva petelor de rugină care apar uneori la îmbinarea toartelor sau în zonele unde sare emailul.

În ceainice sau cafetiere se formează adesea depuneri de piatră pe care tot cu oțet le poți curăța cel mai ușor și ieftin. Trebuie doar să le lași să stea în oțet din vin câteva ore și apoi să cureți cu un burete abraziv și cu apă caldă.

La final, după ce speli bine vasul, aplică un strat de ulei și tamponează cu un șervețel de hârtie.

sursa foto: Shutterstock