Merită să îți faci provizii de cartofi pentru lunile reci de iarnă, chiar dacă se găsesc azi ușor de cumpărat în orice supermarket, în orice moment al anului. Dar iarna, prețul lor crește ușor! Iată cum să alegi și să păstrezi cartofii peste iarnă, ținând cont și de soiul lor.

Alege cartofi cu pulpa mai tare, cu o coajă groasă și rezistentă. Aceștia sunt în general cartofii albi, recomandați pentru prăjit. Uită-te cu atenție la ei să fie curați, fără pete de mucegai, să nu aibă muguri încolțiți și nici zone verzi, unde se dezvoltă solanina care este toxică.

Cartofii nu se țin la frigider!

Aceste legume trebuie ținute la rece, dar nu în frigider.

Este important ca spațiul de depozitare să fie bine aerisit și întunecos.

Lumina, căldura și umiditatea vor favoriza încolțirea, iar cartofii se deshidratează și își pierd gustul bun.

De asemenea, este indicat să păstrezi în cămară pentru o perioadă îndelungată doar cartofii cu coaja tare și fermă. Soiurile de cartofi cu coaja subțire nu rezistă decât câteva sătpămâni.

Cum păstrezi cartofii pe timp de iarnă

Tuberculii de cartofi sănătoși, fără pete și mucegaiuri, pot rezista toată iarna într-o cămară răcoroasă sau într-un balcon închis, unde nu există pericolul să înghețe în nopțile geroase.

Este bine să îi păstrezi în lădițe de lemn sau în coșuri din nuiele să fie cât mai bine aerisiți.

Nu se recomandă să fie păstrați în frigidere, pentru că umezeala din lăzile frigorifice îi ajută să încolțească timpuriu.

Dacă îi cumperi la sac, este bine să îi scoți la aer și să îi pui pe rafturi în cămară, în straturi despărțite cu hârtie de ziar sau hârtie de copt.

De asemenea, în balcoane cartofii se păstrează bine și în coșuri din nuiele, care lasă legumele să se usuce și să fie bine aerisite, fără să le deshidrateze.