CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Mulți părinți și chiar profesori se gândesc la inteligență ca la capacitatea de a se descurca bine la materiile școlare, dar este mult mai mult de atât. Contează ca individul să se adapteze cât mai bine la mediul în care trăiește. Pentru a reuși în viață, are nevoie de mai mult decât de română și matematică. Vestea bună este că ne putem ajuta copilul să-și sporească potețialul natural. Citește despre cum să crești un copil inteligent.

Citește și: Alimente care stimulează inteligența la copii

Cum să crești un copil inteligent. Dezvoltarea autonomiei

Dacă ai un copil mic, cel mai bine ar fi să începi cu dezvoltarea autonomiei și a abilităților practice. Lasă pe mai târziu învățarea cifrelor și a literelor. În plus, și acestea pot fi însușite pornind de la practic și apoi ajungând la abstract. Atunci când alegi grădinița sau școala, fii atentă la abordarea instituției, dar și la educatorul și la învățătorul pe care-l va avea cel mic.

”Atenția părinților ar trebui să fie îndreptată înspre alegerea unei pedagogii care să îi permită copilului să își dezvolte începând, cel târziu, cu vârsta de 2 ani și jumătate, autonomia, independența, disciplina, răbdarea, atenția, puterea de concentrare, lucrul cu ambele mâini, înțelegerea mediului și explorarea”, este de părere Ana-Maria Dogaru, director educațional, care adaugă: ”aceste abilități sunt singurele care îi vor permite să facă, în jurul vârstei de 12 ani, saltul către nivelul abstract al gândirii.”

Citește și: Învățământul online. Cum ne ajutăm copiii să învețe de acasă

Cum să crești un copil inteligent. Provocare și răbdare

Pune-ți copilul față în față cu probleme pe care le poate rezolva și nu te grăbi să-l ajuți. Lasă-l să își lege singur șireturile, să își închidă fermoarul, să aibă grijă de igiena personala, etc. ”Cu cât are parte de victorii cât mai multe în soluționarea unor provocări, cu atât va fi dispus să abordeze probleme din ce în ce mai complexe. Cu fiecare obstacol pe care îl depășește, cu atât aria de abilități pe care le-ar mai putea dobândi crește exponențial”, spune specialistul.

Citește și: Cum să crești un copil inteligent emoțional – sfaturi utile

Sarcini pe măsura puterilor lor

Pentru ca să crești un copil inteligent, ”ar trebui să fii foarte atentă să nu ceri copiilor lucruri care le depășesc puterile. Sarcina trebuie să fie puțin mai dificilă decât ceea ce deja reușesc să facă singuri. De asemenea, nu grăbi ritmul copilului. După ce dobândește o noua abilitate, are nevoie de o perioada de latență în care doar aprofundează, exersează până la epuizare. În acele momente, o nouă provocare nu va fi bine primita și acceptată”, observă Ana-Maria Dogaru de la Centrul Educațional de Excelență Passe-Par-Nous.

Sursa foto: 123rf.com