Pepenele roșu

Culoarea verde a cojii trebuie să fie proaspătă și lucioasă, dar codița fructului uscată complet, semn că a stat suficient de mult pe vrej ca să se coacă singur. Dacă este codița verzuie, înseamnă că a fost cules mai devreme. Ciocănește ușor în fruct. Dacă scoate un sunet profund, înseamnă că este copt. Dacă scoate un sunet înăbușit, înseamnă că fructul a fost cules mai devreme și este ofilit, dar crud.

Ardeii grași

Uită-te câți lobi are. Ardeiul gras cu patru lobi este de sex femeiesc și este mai dulce, iar cel cu 3 lobi este sex masculin și este puțin mai amărui. Cu cât este mai greu, cu atât este mai suculent. Alege ardei gras bine colorat, ceea ce înseamnă că e bine copt, și cu o coajă lucioasă și sănătoasă.

Merele

Nu cumpăra mere prea lucioase și perfecte. Este posibil să fie învelite într-un strat de ceară sintetică sau alte rășini care mențin fructele intacte la transport. Cumpără mere autohtone, cu coaja lucioasă și fermă și cu un parfum puternic. Așa vei știi că sunt bine coapte. Dacă vrei mere verzi, deoarece sunt mai crocante, alege-le pe cele care au o zonă mică gri-maronie lângă codiță. Această zonă îți arată că s-au copt la soare și că se numără printre fructe cu adevărat gustoase.

Prunele

Toate prunele aduse la vânzare sunt mov sau grena închis și par bine coapte. Dar fii atentă la aceste detalii care îți arată dacă sunt fructe cu adevărat gustoase. Nu trebuie să aibă pete verzi sau gălbui. Codița trebuie să fie maronie și un pic uscată, ceea ce îți arată că fructul s-a copt în copac. Pruna trebuie să fie grea și cu un parfum dulce, ca să știi sigur că este suculentă și bine coaptă.

Castraveții

Castraveții bine copți, dulci și buni trebuie să aibă aceeași culoare verde și proaspătă pe toată suprafața. Petele gălbui sau albe indică faptul că sunt trecuți și amărui. Dacă au o culoare de un verde închis foarte lucioasă, mai bine îi ocolești, pentru că au fost stropiți cu nitrați sau sunt acoperiți cu ceară.

Bananele

Trebuie să aibă o culoare galbenă vie și strălucitoare. Coaja trebuie să fie bine întinsă și să aibă mici petele de culoare roșiatică, ceea ce îți arată că au fost lăsate să se coacă bine. Dacă au pete mari și negre, deja a început procesul de fermentație și trebuie consumate imediat.

Perele

Aroma dulce și parfumul specific îți indică dacă perele sunt sau nu bine coapte. Fructul nu trebuie să fie nici tare, ca o gutuie, dar nici moale, în așa fel încât să poată fi ușor de apăsat între degete. Petele maronii de lângă codiță îți indică faptul că au fost culese de multă vreme și este posibil să nu mai fie fructe cu adevărat gustoase.

Dacă ești interesat de beneficiile fructelor, vezi ce proprietăți au fructe exotice precum kumquats, jackfruit sau litchi!

sursa foto: 123rf.com