Clorul sau înălbitorul pentru rufe pe bază de clor trebuie depozitat în flacoane închise ermetic, în dulapuri la care copiii mici nu pot ajunge.

Multe produse pe bază de clor sunt frumos parfumate, iar cei mici sunt tentați să se joace cu ele tocmai datorită parfumului. Dar clorul periculos provoacă arsuri și iritații grave ale căilor respiratorii și ale pielii, dacă cei mici nu sunt supravegheați.

Un studiu realizat în Marea Britanie, la care au participat 9.102 copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, a demonstrat că folosirea dezinfectanților pe bază de clor a crescut riscul de îmbolnăvire în rândul celor mici.

Copiii din familiile care foloseau adesea clor pentru a dezinfecta casa erau mult mai expuși la boli precum bronșite, laringite, sinuzite, pneumonie și amigdalite. Ei se îmbolnăveau mai ușor de gripă și se vindecau într-o perioadă mai lungă de timp.

Clorul periculos. Precauții necesare!

Clorul este un produs caustic și trebuie folosit cu prudență. Este adevărat că omoară bacteriile și dezinfectează foarte bine baia, toaleta și produsele de igienă, dar trebuie folosit în anumite condiții.

Este bine să îl diluezi cu apă și să deschizi geamurile larg când folosești clor. De asemenea, se recomandă să folosești mănuși de menaj și o mască, mai ales dacă ești alergică sau sensibilă la produsele chimice volatile.

De asemenea, este important să nu folosești clorul periculos când copiii sunt acasă, în preajma ta.

Clorul are și părțile lui bune

Datorită prețurilor modice, înălbitorii sau produsele dezinfectante pe bază de clor sunt cele mai folosite azi la curățenie. Și sunt eficiente când trebuie să elimini mucegaiurile și ciupercile care apar pe pereți, în cămară sau chiar în cutia de legume din frigider.

De asemenea, clorul dezinfectează vasul de toaletă și perdeaua sau cabina de la duș, unde se dezvoltă mucegaiul în timp. Dar este important să folosești acest produs cu precauție, să aerisești bine baia și să îl diluezi cu apă.

Poți spăla și pereții albi cu o soluție din cinci litri de apă la care adaugi 500 ml de clor. Este o metodă simplă și ieftină să împrospătezi aerul din casă dacă nu ai timp să zugrăvești.

Clorul te mai ajută să cureți și petele de orice fel de pe treptele casei sau de pe pavajul din curte. Tot clorul igienizează obiectele sanitare, tacâmurile și tocătoarele pline de grăsime pe care se dezvoltă bacteriile, și dă strălucire paharelor sau vazelor din cristal. Dar, ori de câte ori îl folosești, trebuie diluat cu apă.

foto: 123rf.com