Îți vine să crezi că nici măcar acasă nu mai suntem în siguranță? Cel puțin în ceea ce privește sănătatea. Oricât de curate am fi, tot riscăm, chiar și la domiciliul nostru perfect igienizat. Și nu e doar un zvon, ci rezultatul studiilor de specialitate. Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că cinci dintre cele mai răspândite boli la nivel mondial se dobândesc în mediu casnic. Ba mai mult, cică pe fiecare centimetru pătrat din locuință se lăfăie în voie vreo 330 de mii de bacterii! Ce e de făcut?

Așa vin unele boli în casă

Boli precum răceala, gripa, sinuzita, bronșita, infecțiile virale sau cu stafilococi sunt numai câteva dintre cele care se iau din casă. Dr. Ana Culcer, pediatru, șeful secției de Neonatologie de la Spitalul Municipal București, explică: “Virusurile gripale și ale răcelilor se răspândesc foarte ușor de la un individ la altul și pot induce boala, indiferent de sezon. Sunt periculoase pentu toate grupele de vârstă, dar efectele asupra celor mici pot fi mai severe din cauza imunității lor în formare.” Pe de altă parte, dr. Grațiela Țârdei, cercetător virusolog, atenționează: „Baia și bucătăria sunt zonele din casă în care virusurile pot persista în aer și pe suprafețe, în concentrații periculoase, astfel că trebuie acordată o grijă suplimentară curățeniei, aerisirii și dezinfectării acestor încăperi. În plus, trebuie să dezinfectam și alte zone cărora nu le acordăm atenție în mod uzual, precum clanțele ușilor, întrerupătoarele și chiar parchetul.”

Cum scăpăm de virusurile și bacteriile invadatoare?

Auzind astfel de știri îngrijorătoare, dăm fuga la supermarket, ne îmbogățim arsenalul de dezinfectanți, punem mâna pe bureți și mop și trecem la fapte. Doar că nu e chiar așa de simplu. Potrivit specialiștilor, trebuie să selectăm cu mare grijă și produsele pentru curățenia menajeră. Și asta pentru că cele pe bază de hipoclorit de sodiu pot cauza, în timp, afecțiuni respiratorii. „Fără suprafețe umede și murdare microorganismele nu pot supraviețui și căminul devine un loc sigur, atât pentru adulți, cât și pentru copii”, spune dr. GrațielaȚârdei. Totuși, „o combinație nefericită de agenți activi sau o clătire necorespunzatoare pot fi periculoase pentru sănătate, mai ales pentru copii”, completează Dr. Ana Culcer.

Ai grijă de copii!

Cercetătorii au ajuns la concluzia că cele mai periculoase locuri din casă, pline de bacterii, sunt cele cu care intră cel mai des în contact copiii. Pe lista acestora se află și zonele cu resturi de mâncare, jucăriile, olița, scăunelele, podelele pe care merg de-a bușilea, locuri și obiecte ce nu pot fi dezinfectate cu hipoclorit de sodiu, adică popularul clor. Acesta îi poate îmbolnăvi pe micuți, provocând iritații, alergii, intoxicații, enterocolite, infecții. Atenție! Folosirea unor produse de curățat neadecvate în perioada sarcinii poate duce la îmbolnăvirea gravă a fătului! Obișnuiește-te să dezinfectezi locuința cu produse care nu conțin clor, căci acestea nu produc iritații și alergii.

Sursa foto: 123rf.com