Azi, din ce în ce mai des, tot mai mulți oameni chiar foarte tineri au probleme cu durerile de articulații. Artrita înseamnă de fapt inflamarea articulațiilor și este favorizată de mai mulți factori precum sedentarismul, lipsa de mișcare, o dietă dezechilibrată, săracă în minerale, frigul și umezeala, dar și obezitatea. În cazul pacienților tineri, de 30 sau 40 de ani, cel mai adesea este de vină lipsa de mișcare.

Durerile de articulații afectează și tinerii!

dr. Suzana Pretorian, , medic balneolog, SOVATA Ensana Health Spa Hotels
medic specialist balneolog Suzana Pretorian

Artrita poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Pacienții cei mai afectați au vârste cuprinse între 30 și 60 de ani, dar boala poate fi întâlnită și la cei mai tineri, fiind denumită poliartrită reumatoidă juvenilă, explică medicul balneolog Suzana Pretorian, din cadrul Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Artrita reumatoidă este doar unul dintre cele 200 de tipuri de artrită și afecțiuni care derivă din acestea. Durerile de articulații apar la început la articulațiile mici, cele ale mâinilor și picioarelor. Cele mai agresive forme pot deforma osul până la punctul de a împiedica inclusiv mișcările zilnice.

Cum recunoști primele semne ale artritei

Adesea, inflamațiile articulare debutează relativ inofensiv, cu una sau mai multe articulații umflate, cu dureri și amorțeli ușoare. Când durerea devine puternică și este resimțită în fiecare zi, deja poate fi prea târziu. Articulațiile sunt bolnave, puternic inflamate, cartilajul este uzat, iar soluțiile pentru refacerea lui sunt foarte puține, costisitoare și dureroase.

artrita
Durerile de genunchi sunt printre primele dureri care se manifestă în artrită

Primele semne care îți indică faptul că articulațiile tale sunt deja bolnave sunt durerile în perioada de repaus și senzația de rigiditate dimineața. Durerea apare mai ales în faza de repaus, mai frecvent noaptea. În schimb, scade odată cu mișcarea.

Un alt semn care nu trebuie subestimat este rigiditatea matinală prelungită. Senzația de rigiditate durează de obicei mai mult de 30 de minute. Umflarea și roșeața articulației afectate sunt alte semne caracteristice artritei. În acest caz, boala este deja instalată și trebuie consultat un specialist reumatolog.

Netratată la timp, artrita provoacă dureri din ce în ce mai persistente, împiedică mișcarea, crește riscul de fracturi, dă senzația de oboseală zi de zi și scade calitatea vieții și capacitatea de a face anumite munci.

Tratează artrita cu sport și ape tămăduitoare la Sovata

Mișcarea este esențială, mai ales pentru pacienții tineri care se pot vindeca de artrită prin sporturi ușoare. Sunt multe tratamente și soluții plăcute, deloc dureroase care te ajută să îți menții articulațiile sănătoase.

Nu lăsa boala să avanseze și să ajungi în stadii în care deteriorarea articulațiilor nu mai poate fi împiedicată. La Sovata există soluții! „În funcție de diagnostic și de tipul de artrită, pacientul va primi cel mai potrivit tratament. Scopul este de a reduce simptomele și de a garanta pacientului cea mai bună calitate posibilă a vieții. Bazinele cu apă hiperconcentrată caldă extrasă din lacul Ursu reprezintă o metodă de tratatment cu efect de durată antialgic, antiinflamator și de creștere a mobilității articulare. Pentru că artrita nu este o consecință inevitabilă a înaintării în vârstă. Artrita poate fi prevenită!”, conchide specialistul balneolog din cadrul stațiunii Sovata.

Alege să faci sport!

În cazul artritei și osteoartritei există exerciții specifice potrivite pentru durerile de articulații și facilitarea flexibilității articulațiilor. De altfel, exercițiile fizice regulate (chiar moderate) sunt esențiale pentru calmarea durerii. Asta înseamnă cel puțin o jumătate de oră timp de 3 sau 4 zile pe săptămână.

„Sunt recomandate acele exerciții direcționate pentru a întări mușchii (teaca), și pentru a întreține astfel flexibilitatea articulațiilor, dar și exerciții aerobice. Această combinație este cu adevărat cea mai eficientă, dar sporturile care implică șocuri repetate și microtraume, precum alergarea sau fotbalul, ar trebui evitate. Exercițiile trebuie adaptate la severitatea bolii. În general, sunt recomandate activități ușoare precum mersul pe jos, înotul (și aerobic în apă) sau mersul cu bicicleta”, recomandă medicul Suzana Pretorian.