CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Cauzele uscării pielii sunt multiple. ”În cazul deshidratărilor generale, prin ingerarea insuficientă de lichide, tenul se ridează, iar pielea devine flască”, observă acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor. ”În toate cazurile legate de afecţiunile pielii și în special ale tenului, recomandarea noastră este de a apela la un consult dermatologic efectuat de medici specialişti. Nu uitaţi să folosiţi și tratamentul intern, pe lângă cele câteva recomandări sumare pe care le vom face”, adaugă farmacistul.

Tratamente naturale pentru piele foarte uscată. Baia cu fulgi de ovăz

Baia cu fulgi de ovăz poate ajuta la reducerea pruritului și calmează pielea. De asemenea, ajută la combaterea uscăciunii prin îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și previne deshidratarea. În plus, ajută organismul să scape de toxine. Umple cada cu apă caldă și presară un pumn de fulgi de ovăz. Stai în cadă timp de 15 minute. Aplică o cremă hidratantă pe pielea umedă. Bucură-te de această baie liniștitoare o dată sau de două ori pe săptămână.

Oțetul de mere

Se amestecă cantități egale de oțet de mere și apă. Aplică loțiunea pe piele și las-o să se usuce la aer. Apoi, clătește cu apă călduță. Șterge-te ușor cu un prosop moale. Aplică cremă hidratantă. Poți face acest procedeu de două ori pe zi. De asemenea, amestecă două lingurițe de oțet de mere natural și miere într-un pahar cu apă. Bea acest amestec de două ori pe zi.

Citește și: 5 tratamente cosmetice pentru tenul uscat

Mănâncă sănătos când ai pielea foarte uscată

Pentru a scăpa de pielea uscată, este nevoie să o hrănești de la interior. Asigură-te că ai o dietă sănătoasă și nutritiva. Include alimente bogate în acizi grași Omega 3, cum ar fi somonul, uleiul de pește și semințele de in. Acești acizi grași sănătoși ajută tenul să rămână hidratat.
De asemenea, proteinele și alimentele bogate în vitaminele E și C sunt bune pentru piele. Utilizează ulei de măsline extra virgin sau ulei de nucă de cocos pentru gătit. Alimentele fermentate, cum ar fi kefirul și iaurtul, pot fi, de asemenea, de ajutor. Evită citricele și produsele lactate omogenizate, care pot agrava simptomele. De asemenea, evită alimentele procesate, făina albă, zahărul și ingredientele artificiale.

Bea multa apă

Pe lângă folosirea de tratamente naturale pentru piele foarte uscată, este nevoie să te hidratezi bine. Menținerea corpului hidratat din interior ajută pielea să se mențină în formă. Bea cel puțin 8 – 10 pahare de apă pe zi. Vei ști că organismul este bine hidratat dacă urina este clară, aproape incoloră. În plus, fructele și legumele bogate în apă ajută foarte mult. Consumă pepene roșu și galben, castraveți, tomate, căpșune, salată verde, varză, piersici.

Factori agravanți care irită pielea:

–        Expunerea neprotejată la soare sau între orele 11 și 17.

–        Dușurile sau băile fierbinți.

–        Înotul în piscine cu clor sau folosirea lui pentru curățenie fără a utiliza mănuși.

–       Vârsta. Peste 50% dintre adulții peste 40 de ani au pielea uscată.

–       Anumite afecțiuni cronice genetice, inclusiv diabetul, bolile de rinichi, tulburările hormonale.

Citește și: Cele mai bune tratamente pentru mâini uscate și cu răni

Remedii din natură pentru piele uscată

Acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor ne oferă câteva tratamente naturale pentru piele foarte uscată care funcționează sigur:

”Presară pe piele pudră din făină de cartofi, pentru atenuarea iritaţiilor.  Prepară și acest lapte nutritiv pentru cosmetica mâinilor: amestecă 50 ml suc de tomate, o linguriţă de glicerină și un vârf de cuţit de sare. Se lasă cât mai mult să pătrundă în dermă și se masează pielea uşor. Căpșunele zdrobite se amestecă cu smântână și se aplică pe față. Gutuile ajută inclusiv în curăţarea tenurilor pătate. Se fac loţionări sau comprese cu macerat la rece dintr-o linguriţă de sâmburi de gutuie la o cană cu apă.

Dr. farmacist Ovidiu BojorSe mai poate prepara o mască din două piersici sau dintr-o banană sau o felie de pepene galben, plus două linguri de lapte şi o lingură tărâțe de grâu. După înmuiere şi amestecare, se aplică pe faţă timp de 30 minute. Se mai pot face loţionări cu suc de castraveţi în amestec de ulei de migdale. Se face și un decoct îndelungat (2 ore) dintr-o salată la 0,5 litri apă.

Pentru tenurile ridate, folosește loțiune de căpșune mixate cu aceeași cantitate de lapte. În plus, prepară „lapte” de migdale din 100 g migdale lăsate în apă câteva ore pentru a li se umfla pielița și pentru a putea fi curăţate. Apoi, se zdrobesc și se amestecă cu puţină apă rece. Se adaugă apă până la doi litri. Se folosește pentru clătirea tenului. Se mai fac aplicații pe ten cu felii de portocale, timp de 15-20 minute. Mai recomand cataplasme cu asmățui, planta proaspătă, zdrobită, aplicații cu felii de castravete, loţionări cu lapte în care se macerează felii de castravete.”   

Sursa foto: 123rf.com