Când caldă, când rece, când umedă, starea variabilă a vremii le dă bătăi de cap multora dintre noi. Oscilațiile de temperatură din această perioadă nu cauzează probleme doar stării de spirit, ci constituie și un adevărat pericol pentru imunitatea organismului, punându-și amprenta asupra sănătății întregului organism.

Pe cine afectează starea variabilă a vremii

Este important să știm că, în general, un corp sănătos poate suporta fără dificultăți chiar și diferențele mai mari de temperatură, însă mulți dintre noi ne confruntăm cu anumite vulnerabilități fizice sau afecțiuni cronice. Astfel, toți acești factori externi, care determină starea variabă a vremii, precum precipitațiile, umiditatea, presiunea atmosferică ajung să influențeze negativ un număr mare de persoane, declanșând dureri de cap, migrene, amețeli, tulburări de echilibru, stări de slăbiciune și apatie.

Problemele respiratorii – un factor de risc

„Un lucru esential pe care pacientii trebuie sa-l retina, este acela ca aceste oscilatii de temperatura nu ii imbolnavesc in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba pot declansa si agrava anumite afectiuni, in special cele de natura respiratorie.Astfel de schimbari exterioare produc un dezechilibru in interiorul organismului si implicit al imunitatii, favorizand astfel aparitia virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor. 
Cei care se confrunta cu bronsite astmatiforme sau cu astm bronsic ar trebui sa evite iesirile atunci cand afara este ceata sau aer rece si umed, iar cei mai vulnerabili sunt copii, batranii si pacientii cu probleme respiratorii cronice
”, explică Dr. Tania Bejan, imunolog, specialist Ropharma.

Oscilațiile de temperatură le fac probleme cardiacilor

Persoanele hipertensive se vor confrunta cu oscilatii mai dese ale tensiunii arteriale, dar si ale pulsului, ceea ce implicit va duce la agravarea tahicardiei. In cazurile in care vremea se raceste brusc, acest lucru poate duce la cresterea indicelui tensiunii, in special dimineata dar si la marirea frecventei crizelor anginoase, pentru cei care s-au confruntat cu angina pectorala si infarct miocardic. Mai mult decat atat, acestia sunt expusi si aparitiei unui atac de cord, iar pentru fumatori trebuie sa se acorde in aceasta perioada o atentie sporita, si ei fiind supusi unui factor de risc.

Starea vremii dezechilibrează depresivii

Vremea instabila poate aduce la randul ei un dezechilibru psihic pentru persoanele meteosensibile, care vor avea stari emotionale oscilante, iar in incercarea de a se adapta acestor noi conditii, se pot confrunta cu stari de indispozitie si depresie. In plus, acestia pot intampina probleme de concentrare si insomnii, intrucat in aceste perioade organismul lor va trece printr-o adevarata provocare in a-si mentine ritmul de odihna, capacitatea de concentrare si se pot simti chiar slabiti, ametiti sau irascibili.

Alergici, atenție la vremea instabilă!

„Intocmai din cauza acestor oscilatii bruste, organismul este afectat din foarte multe puncte de vedere: isi pierde ritmul de odihna, creste starea de oboseala si se confrunta cu scaderea imunitatii.Toate acestea cumulate constituie un factor de risc ce va duce la agravarea alergiilor si la cresterea sensibilitatii in fata atacurilor bacteriilor si virusurilor. Astfel, in aceste perioade meteo-oscilante cresc cazurile de bronsita infectioasa si sinuzita”, spune dr. Tania Bejan.

Pericolul principal pe care îl aduce starea variabilă a vremii constă în faptul ca produce dezechilibre ale sistemului imunitar, ceea ce mai departe declanseaza o serie de afectiuni cronice.

Sursa foto: Flickr.com