Cum acționează terapiile cu mofetă

Mecanismul de acţiune al mofetelor constă, în primul rând, în vasodilataţia periferică, prin acţiunea directă a dioxidului de carbon asupra vaselor foarte mici (arteriole), acţiune care este considerată superioară medicamentelor vasodilatatoare periferice. Această acțiune duce la încălzirea tegumentului, dar şi la vasodilataţia sistemică (musculară, cerebrală). De asemenea, are loc și inhalarea unei mici părţi din dioxidul de carbon din mofetă. Se execută în poziţie ortostatică, pentru jumătatea inferioară a corpului timp de 5 – 20 minute progresiv.

Citește și: Beneficiile pentru sănătate ale mofetelor

Ce efecte produc terapiile cu mofetă

În special, prin băile de gaz se pot trata afecțiunile cardiovasculare. De asemenea, în scop profilactic, mofetele sunt recomandate persoanelor cu risc cardiovascular, pentru cei care suferă de hipertensiune, la cei cu nivel crescut al colesterolului, fumătorilor, persoanelor care au probleme cu circulația precum și celor care lucrează în frig. Foarte interesant de menționat este faptul că în straturile superioare ale gazelor, concentrația de dioxid de carbon este mult mai scăzută. Fapt care stimulează transportul de oxigen către țesuturile organismului, inclusiv către creier, ceea ce duce la creșterea randamentului intelectual. Se știe că mulți scriitori și pictori celebrii veneau pentru băile de gaz pentru că acestea le generau adevărate explozii de inspirație.

Citește și: Programele detox stimulează fertilitatea

Cea mai mare mofetă

Există mai multe locuri în țară unde poți beneficia de terapiile cu mofetă. Cea mai mare mofetă din România o găsim în județul Covasna. La Spitalul de Cardiologie – un spital unic în ţară prin profilul său de cardiologie şi de recuperare cardiovasculară există o mofetă cu o suprafață de 100 mp și poate deservi în același timp pană la 100 de persoane. Mofeta spitalului este recunoscută ca fiind și una dintre cele mai frecventate din lume deoarece aici, la spital, se efectuează zilnic până la 500 de proceduri de tratament.

Sursa foto: Spitalul de Cardiologie din Covasna