Poate că ți se pare foarte simplu să stai într-un picior și să numeri 10 secunde. Dar încearcă să închizi ochii! Imediat corpul se dezechilibrează! Mai încearcă!

Concentrează-te, stai cu spatele drept, ridică un picior la spate și închide ochii. Nici de data aceasta nu poți? Cercetătorii atrag atenția că pierderea echilibrului poate fi legată de problemele cronice de sănătate și riscul de deces prematur.

Ce legătură are echilibrul static cu sănătatea

Persoanele care trec de vârsta mijlocie și cele care au probleme de sănătate își pierd din ce în ce mai mult echilibrul static. Dacă faci acest test simplu și încerci să stai într-un picior, să ridici brațele lateral și să închizi ochii, vei vedea că nu este deloc ușor. Iar de la o vârstă devine tot mai greu.

Un studiu publicat recent în British Journal of Sports Medicine arată că persoanele trecute de 45 de ani, care nu reușesc să stea într-un picior mai mult de 10 secunde, prezintă un risc aproape dublu de deces în următorii 10 ani.

Echilibrul static este strâns legat de starea noastră de sănătate. Orice boală care afectează inima, circulația, sistemul osos, sistemul muscular, coloana vertebrală și sistemul nervos tulbură echilibrul static, iar acest test simplu în care stai într-un picior îți arată că există probleme medicale pe care, poate, nu le-ai descoperit.

Rezultatele testului. Ce înseamnă dacă nu poți să stai într-un picior!

Studiul publicat în jurnalul britanic a vizat 1702 participanți care au fost monitorizați din anul 2009 până în anul 2020. La fiecare control, participanții au fost rugați să stea într-un picior, cu mâinile ridicate lateral și să numere 10 secunde cu ochii închiși.

Fiecare participant a trecut cel puțin de trei prin acest timp în intervalul celor 11 ani de evaluare. Cel puțin una din 5 persoane a eșuat la test, iar persoanele în vârstă au fost cele care au picat aproape de fiecare dată testul. Rata de eșec se dubla la intervale de 5 ani, de la 51 – 55 de ani în sus.

Cercetătorii au monitorizat apoi grupul timp de șapte ani și au descoperit că 7% dintre participanți, adică 123 de persoane, au murit. Dintre aceste decese, 32% au fost cauzate de cancer, 30% de boli cardiovasculare, 9% de boli respiratorii și 7% din cauza complicațiilor COVID-19.

Cei care au eșuat în mod repetat la test aveau un risc de deces cu 84% mai mare în următorii 10 ani. În general, persoanele care eșuau la testul într-un picior aveau o sănătate precară: diabetul de tip 2 fiind boala cea mai frecventă, urmată de obezitate, hipertensiune și afecțiuni ale inimii.  

Cât este de concludent acest test?

Echilibrul static, capacitatea ta să stai într-un picior, se deteriorează în timp din cauza sedentarismului, obezității și fragilității fizice. O condiție fizică slabă este întotdeauna asociată cu probleme de sănătate, chiar dacă noi le descoperim târziu.

„O condiție fizică slabă, asociată în mod normal cu un stil de viață sedentar, este principalul factor pentru fragilitatea fizică și este bine cunoscut faptul că a fi fragil este asociat cu o calitate proastă a vieții și mai puțină activitate fizică ”, a declarat Dr. Claudio Gil Araujo, autorul principal al lucrării.

Pe de altă parte, sedentarismul și fragilitatea fizică sunt asociate spre bătrânețe cu accidentele grave: căderi, rupturi, luxații, entorse care nu se mai repară ca la tinerețe. Pentru multe persoane în vârstă, rupturile de oase, dislocarea șoldurilor sau luxațiile vin la pachet cu multe alte complicații medicale.

Un alt studiu, realizat în Japonia, care presupune să stai într-un picior timp de 20 de secunde, a fost legat de riscul crescut de atac cerebral.

Conform studiului japonez, persoanele care nu pot sta într-un picior mai bine de 20 de secunde, prezintă deteriorări la nivelul creierului, precum microhemoragiile, care cresc riscul de AVC.