România – peste media europeană la decese cauzate de tuberculoză

În ciuda mortalității ridicate, numărul românilor diagnosticaţi anual cu tuberculoză este în scădere, ca urmare a activităţilor implementate de către Programul Naţional de Control al Tuberculozei.  Situaţia rămâne în continuare gravă, în condiţiile în care, în ţara noastră, se înregistrează zilnic 55 de cazuri de tuberculoză. În fiecare zi, patru români îşi pierd viaţa din cauza acestei boli totuşi curabile, ceea ce înseamnă între 1.200 – 1.500 de decese pe an.  România ocupă în continuare un loc fruntaş în Uniunea Europeană, aflându-se în primele 18 ţări cu încărcătură înaltă de tuberculoză multidrog rezistentă (TB-MDR) şi tuberculoză cu chimiorezistenţă extinsă (TB-XDR) din regiunea europeană a OMS.

„Tuberculoza este o maladie infecţioasă transmisibilă prin aer. De cele mai multe ori, tuberculoza atacă plămânii, iar această formă a maladiei este cea mai periculoasă întrucât, în timpul tusei, strănutului, vorbirii sau scuipatului, bolnavii elimină în aer microbi cunoscuţi drept bacilii de tuberculoză (MBT). Tratamentul medicamentos complex standardizat poate vindeca această boală în majoritatea cazurilor, dacă tratamentul este instituit rapid, înainte ca plămânii să fie prea afectaţi, este urmat corect şi nu este întrerupt înainte de termen”, a declarat dr. Cristina Popa, medic primar pneumolog, Institutul de Pneumoftiziogie „Marius Nasta”.

Conform Societăţii Române de Pneumologie, frecvenţa bolilor pulmonare este la fel de mare ca şi a celor cardiace şi generează tot atâtea cheltuieli ca şi bolile de inimă. Până în 2011, datele arătau că 6% dintre români au astm, 8-10% au BPOC, iar procentul de cancere în spitalele de pneumologie este în jur de 40-50%.

sursa foto: Flickr.com