Recuperarea mirosului și gustului după Covid poate dura săptămâni sau chiar luni. Află cum poți grăbi procesul cu ajutorul leacurilor din natură.

”Pierderea sau diminuarea mirosului și/sau a gustului este un simptom frecvent la pacienții cu infecții virale”, observă dr. Yuliya Manolaki, medic specialist balneo- și fizioterapie, recuperare medicală, adăugând că acest fenomen ”apare din cauza inflamației induse de infecție”. Din fericire, natura are leac pentru recuperarea mirosului și gustului după Covid. 

Cât durează recuperarea mirosului și gustului după Covid

Spre deosebire de alte viroze, ”în cazul infecției COVID-19 pierderea mirosului tinde să se instaleze brusc și sever nefiind însoțită de congestie nazală – simptom asociat de obicei cu stadiile incipiente ale anosmiei induse de virusurile respiratorii. Afectarea mirosului și gustului (anosmia și ageuzia) pot persista o lungă perioadă de timp ulterior infecției COVID-19, comparativ cu alte infecții ale căilor respiratorii superioare.

Dacă în timpul unei răceli obișnuite, pierderea mirosului și gustului durează de obicei  3 zile, durata medie în infecția COVID-19 a fost de 8 zile.  Conform literaturii de specialitate, există și cazuri în care pacienții nu și-au recăpătat complet simțul mirosului nici după o perioadă de 3-6 luni de zile. În acest caz, recuperarea poate necesita zile, luni sau chiar ani de tratament”, spune medicul.

Antrenamentul mirosului

Antrenamentul mirosului poate să te ajute să readuci acest simț în viața ta. Ar fi bine să alegi patru din următoarele arome și să le exersezi zilnic. Concentrează-te deplin pe un miros anume. Stai aproape de sursă și inspiră timp de 20 de secunde. Fă o mică pauză și treci la următorul. Alege dintre: cafea măcinată, trandafir, citrice, eucalipt, vanilie, cuișoare, mentă. Pot fi plantele, alimentele sau condimentele respective sau uleiuri esențiale extrase din ele.

În timpul antrenamentului de miros, este posibil să simți arome ciudate, care nu se potrivesc cu ceea ce miroși. Aceasta include izuri neplăcute, cum ar fi cauciuc ars sau transpirație. Acest lucru este cunoscut sub numele de parosmie. Poate dura câteva săptămâni sau mai mult, dar este, de obicei, temporară. Totodată, atunci când mănânci ceva care ar trebui să fie delicios, este posibil să simți un gust neplăcut.

Citește și: Recuperare după coronavirus prin metode naturale

Recuperarea mirosului și gustului după Covid. Tratament cu ulei de ricin

Uleiul de ricin a fost folosit de mult timp pentru a restabili pierderea mirosului, datorită componentei sale active, acidul ricinoleic, care ajută la combaterea infecțiilor. De asemenea, reduce inflamațiile pasajului nazal cauzate de răceli și alergii. Încălzește ușor puțin ulei de ricin. Asigură-te că este călduț și nu fierbinte. Pune câte două picături de ulei în fiecare nară de două ori pe zi: o dată la trezire și încă o dată înainte de somn.

Citește și: Pierderea mirosului. Ce pot face dacă mi-am pierdut mirosul?

Ghimbir împotriva inflamației

În Recuperarea mirosului și gustului după Covid poți folosi ghimbirul. Are un miros distinct, înțepător, care îl face benefic pentru utilizarea în antrenamentul mirosului. În acest scop, poți folosi ghimbir praf sau brut. Totodată, este util să consumi ceai de ghimbir. Acesta diminuează inflamația căilor respiratorii nazale, reducând în același timp formațiunile de mucus în exces care blochează pasajele nazale, provocând pierderea mirosului. Pentru a prepara ceaiul de ghimbir, pune o lingură de ghimbir crud ras în două căni de apă fierbinte. Lasă la infuzat timp de aproximativ 15 minute. Se poate adăuga miere și lămâie. Se beau două căni pe zi.

Citește și: Încă trei simptome au fost adăugate pe lista oficială. Noile semne care indică infecția cu coronavirus

Recuperarea mirosului și gustului după Covid. Cură balneară

”Noi tratăm rinitele cronice, polipozele nazale, sinuzitele cronice care pot să afecteze simțul mirosului prin următoarele proceduri medicale: inhalații de aerosoli cu apă minerală și cu aerosoli rășinoși încărcați cu ioni negativi, existenți în aerul bogat ozonat al Covasnei. Vestea buna este ca simțul mirosului, ca orice simț, poate fi stimulat și antrenat. Încurajăm  pacienții sa miroasă tot felul de arome (cafea, vanilie, parfum).

Aromoterapia este un tratament important atât pentru cei care suferă de tulburări de miros, cât și ca metodă de relaxare. În ultima perioadă, mulți dintre pacienții post COVID-19 care au prezentat tulburări ale simțului olfactiv au declarat că și-au recăpătat semnificativ simțurile atenuate/diminuate după cura balneară cu baie carbogazoasă și mofetă, aerosoli și kinetoterapie respiratorie”, spune dr. Yuliya Manolaki, de la Centrul de Tratament Turism Covasna.

Sursa foto: 123rf.com