CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Vremea rece i-a făcut pe locuitorii Siberiei să caute mijloace pentru a-și menține sănătatea în aceste condiții extreme. Așa că ei profită de puținele luni în care este prezentă vegetația și culeg plante cu efect miraculos. Aceste plante de leac din Siberia prelungesc viața și tinerețea.

Citește și: Leacuri bătrânești pentru digestie. Plante și obiceiuri bune pentru un stomac sănătos

Plante de leac din Siberia: Ginsengul siberian

Ginsengul siberian are un nume asemănător, dar este o plantă diferită de ginsengul asiatic (Panax ginseng). Planta din îndepărtatul nord poartă denumirea științifică de Eleutherococcus senticosus și are substanțe active diferite. Principala lui calitate este aceea de a stimula sistemul imunitar. În mod tradițional, era folosit pentru a preveni răcelile și gripa, dar și pentru a crește energia, vitalitatea și longevitatea. Ajută organismul să facă față mai ușor stresului de natură fizică sau psihică.

Cercetătorii ruși au confirmat că una din cele mai cunoscute plante de leac din Siberia tratează cu succes gripa și întărește sistemul imunitar. S-a mai constatat faptul că cei infectați cu virusul herpetic aveau mai puține erupții, mai puțin severe și care durau un timp mai scurt ca înainte de tratament cu ginseng siberian. Alte efecte dovedite științific ale ginsengului siberian sunt îmbunătățirea memoriei și o sănătate mentală mai bună în cazul vârstnicilor. Totuși, are și contraindicații. Nu ar trebui folosit de femeile însărcinate sau care alăptează, de cei care au hipertensiune, boli mentale (manii sau schizofrenie), boli autoimune (ex. artrită reumatoidă, boala Crohn) sau probleme cardio-vasculare.

Citește și: Leacuri de ajutor pentru probleme feminine

Plante de leac din Siberia: Rhodiola

Rhodiola rosea are toate efectele pozitive ale ginsengului asiatic, fără a da starea de hiperexcitație pe care acesta o poate provoca uneori. Este indicată împotriva oboselii cronice și pentru a crește rezistența la stres. În Rusia, este luată pe scară largă de către sportivii de performanță și militari pentru îmbunătățirea condiției fizice. Și bătrânii beneficiază de calitățile anti-aging ale acestei plante. Mai este folosită ca adjuvant în caz de neurastenie, depresie, hipotensiune. La noi se poate găsi în produse standardizate și se recomandă o cantitate de 200 până la 600 mg de extract de Rhodiola rosea pe zi. Este interesant de știut că dozele mici sunt stimulatoare, pe când cele mari au mai degrabă efect sedativ.

Sursa foto: 123rf.com