Soarele atât de îndrăgit al verii este prieten și inamic deopotrivă. Poate scoate la iveală unele dintre afecțiunile ascunse ale organismului. Expusă mai mult vara, pielea este cea care arată semnele bolilor. Și o face prin diferite tipuri de pete pe piele. În general, în termeni medicali, modificările de culoare la nivelul pielii sunt denumite discromii sau depigmentări. Însă nu toate petele reprezintă boli de piele, ci pot fi și simptome ale unor afecțiuni ale organelor interne.

De ce apar pete pe piele?

Melanina este hormonul responsabil pentru culoarea pielii. De ce apar pete pe piele? Dacă există o perturbare de secreție a acesteia, pot apărea tulburări de pigmentare, precum hipercromia, hipocromia și acromia. După cum spune și denumirea, hipercromia este o intensificare a culorii pielii. În această categorie intră și pistruii, și petele de bătrânețe, și bronzul, și reacția corpului după terapia cu radiații, după iritații. O serie de boli cronice duc și ele la apariția petelor de culoare. Hipocromia şi acromia sunt tulburări care duc la decolorarea pielii, putând fi dobândite la naștere sau ca urmare a unor boli, precum vitiligo.

Observă, recunoaște, dă fuga la medic!

Mai toată lumea obișnuiește să trateze cu indiferență sau, și mai rău, cu leacuri de tot felul, prescrise de oricine numai de medic nu, aceste apariții stranii de pe suprafața pielii. Și, din păcate, sunt prea puțini aceia care iau legătura cu un specialist. Prin urmare, citește cu atenție cele ce urmează, ca să-ți dai seama cât de grave pot fi bolile care se ascund în spatele unor pete mici, banale.

1.Disfuncție a glandelor suprarenale
Apar niște pete cafenii care e foarte posibil să și dispară la un moment dat sau să se estompeze. Nu le ignora! Poate fi de vină boala Addison, o insuficiență a glandelor suprarenale, pe cât de rară, pe atât de serioasă.

2.Lichen scleros sau atrofic
Este vorba despre pete mici, lucioase, netede care apar, preponderent în regiunea organelor genitale, dar și pe întregul corp. Nu se cunoaște cauza bolii, nu este contagioasă, dar dă disconfort. Pot fi la mijloc dereglări hormonale sau o hiperactivitate a sistemului imunitar.

3.Purpura

Pare banală, dar e gravă. La început, apar pete roșiatice, cauzate de trecerea globulelor roșii în piele. Te învinețești des și aparent fără motiv? Îți curge sânge din nas și din gingii? Ia legătura cu un medic! Valorile trombocitelor sunt cele care dictează diagnosticul. Spre deosebire de eritem, purpura nu se decolorează dacă este apăsat cu o sticlă de ceas locul pătat. Boala se poate confunda și cu dermita gambelor, cauzată de varice.

4.Pelagra
Lipsa din organism a vitaminei PP duce la apariția unor pete la început roșii, apoi vineții spre gri, pe porțiunile expuse la soare. În general, sunt afectați cei din categorii sociale foarte sărace, care se hrănesc în exces cu grâu și mălai.

5.Melasma este colorarea în exces a pielii, mai ales de pe frunte, obraji și regiunea mustăților. Se manifestă prin pete cu aspect de „murdar”, în special la gravide, la cei cu pielea închisă și la cele care iau anticoncepționale.

6.Hemocromatoza
Când fierul nu este metabolizat corect, acesta se depune la nivelul pielii. Iar când ficatul nu mai prelucrează pigmenții fierii, aceștia ies la suprafața pielii. Boala e cunoscută ca „pete de la ficat”, căci, de obicei sunt întâlnite la cei cu ciroză, diabet, afecțiuni ale stomacului sau colecistului. Petele apar pe față, pe gât, pe mâini și picioare și sunt de culoare galben-maronii la început, apoi gri-albăstrui.

7.Pitiriazis versicolor
Este foarte des întâlnită și e o infecție cauzată de o ciupercă. Apar pete mici, rotunde, pe piept și pe spate, în nuanțe maronii. Mediul umed și razele ultraviolete îi sunt favorabile.

8.Vitiligo
Deși sună ciudat, 3% dintre oameni suferă de această boală. Se manifestă prin pete albe mari, care apar, de obicei, în urma unor traume puternice. Pielea devine extrem de sensibilă și are nevoie de un plus de protecție. Este vorba despre tulburări grave de metabolism, care necesită tratament specific.

Hemangioamele se tratează cu laser

„Acele pete roșii din naștere, care afectează peste 10% dintre copiii până la un an, se pot trata cu ajutorul laserului Vbeam Perfecta, cel mai avansat la acest moment. În plus, se pot trata cu acesta și cicatricile roșii, lacurile venoase, vergeturile roșii. Reduce și aspectul cenușiu al cearcănelor, roșeața difuză. Este indicat și pentru pentru tratamentul pistruilor, petelor pigmentare, rozaceei, vinișoarelor dilatate de pe față, cuperozei, dar și pentru reducerea roșeții de la nivelul decolteului și gâtului. Tratamentul este nedureros și vindecarea este întotdeauna estetică.”, spune doctor Mihaela Leventer.

Sursa foto: 123rf.com

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI