Fibroamele uterine sunt tumori benigne ce apar la nivelul uterului. Acestea se dezvoltă treptat, la nivelul peretelui uterin sau în interiorul uterului, devenind una dintre cele mai comune afecțiuni ginecologice întâlnite la femeile de vârstă reproductivă. Cifrele arată că aproximativ jumătate dintre femeile cu vârsta până în 35 de ani pot dezvolta unul sau mai multe fibroame. Procentul crește până la 70% dintre femeile cu vârsta de 50 de ani. Această tumoră poate da simptome care afectează calitatea vieții și reduc fertilitatea femeii. Printre cele mai frecvente simptome ale fibromului uterin se numără menstruațiile abundente, durerile apărute în timpul menstruației sau la contactul sexual, senzația de presiune la nivelul pelvisului, umflarea sau mărirea abdomenului, anemia, infertilitatea sau nașteri premature și avorturi spontane.

Simptomele care semnalează prezența unui fibrom uterin diferă în funcție de amplasare și de dimensiunile tumorii. Când fibromul este mic, de 2-4 cm, este posibil sa fie asimptomatic. Mai mult, dacă femeia intră la menopauză, fibromul uterin își reduce dimensiunile și simptomele sale sunt mult mai blânde.

Cea mai ușoară metodă de depistare a fibromului uterin este ecografia transvaginală. Această investigație este recomandată anual la controlul de rutină. Pe lângă diagnosticarea unui fibrom, ecografia poate arăta și alte anomalii ale uterului sau ale ovarelor.

În ce privește tratamentul, pentru femeile care își doresc o sarcină, una dintre opțiunile de tratament este miomectomia, o intervenție chiurgicală care presupune scoaterea fibromului. Această intervenție prezintă câteva riscuri și dezavantaje. Pe de o parte, în timp ce fibromul este scos, uterul poate fi cicatrizat, fapt care poate determina ulterior dificultăți de implantare a embrionului. În plus, această intervenție slăbește pereții uterului, lucru care poate compromite o viitoare sarcină.

”Femeile care își doresc un copil dar sunt diagnosticate cu fibrom uterin trebuie să știe că sarcina poate fi obținută, însă este de preferat ca fibromul să fie tratat mai întâi. În cele mai multe dintre cazuri, în funcție de mărimea fibromului și localizarea acestuia în uter, pot surveni complicații în timpul sarcinii” explică dr. Rareș Nechifor, medic radiolog intervenționist în cadrul 

O altă variantă, minim invazivă, este embolizarea fibromului uterin. Este o terapie inovatoare care constă în astuparea arterelor care hrănesc fibromul și îl fac să crească în dimensiuni. Atunci când fibromul nu mai este alimentat cu sânge, el intră într-un proces de resorbție. La ARES, intervenția se face fără anestezie generală, pacienta este trează și poate discuta cu medicul. Durata procedurii este foarte scurtă, de la 15 minute până la maximum o oră.  Pacienta râmâne sub supraveghere medicală timp de 24 de ore după care este externată. Tratamentul pentru managementul durerilor este de aproximativ 7 zile. Femeia revine la control la 2 luni, 6 luni și 1 an post embolizare. 

În cadrul Fibroid Center ARES, pacientele au parte de consult ginecologic și second opinion pentru diagnosticul fibromului uterin, precum și de procedura de embolizare a fibromului uterin și consiliere personalizată, din partea personalului calificat ARES HELP.