Nodulii tiroidieni reprezintă creșterea anormală a unor celule din țesutul glandei tiroide. Ablația nodulilor tiroidieni sau eliminarea lor prin metodele clasice, cum este operația cu bisturiu, reprezintă un stres ridicat pentru pacient și include anumite riscuri. În cazul în care nodulii sunt benigni, iar cei mai mulți dintre ei nu prezintă pericolul unor tumori canceroase, se poate opta pentru o operație mult mai simplă, minim invazivă, prin radiofrecvență.

Ce rol are glanda tiroidă și ce sunt nodulii tiroidieni

Tiroida este situată în partea anterioară a gâtului, în fața traheei, sub mărul lui Adam. Este cea mai mare glandă a sistemului endocrin și secretă hormonii tiroidieni (T3 și T4). Aceștia influențează modul în care funcționează fiecare organ, de la mușchi, oase și piele, la tractul digestiv, creier sau inimă. Hormonii tiroidieni controlează modul în care celulele transformă substanțele nutritive (proteine, glucide și grăsimi) în energie și au un rol foarte important în reglarea metabolismului.

Conform statisticilor europene, până la vârsta de 60 de ani, aproximativ 50% din populație dezvoltă noduli sau chisturi tiroidiene, dar cea mai mare parte a acestora, 95%, sunt noduli benigni. Nodulii tiroidieni sunt de 4 ori mai frecvenți la femei decât la bărbați și frecvența lor crește odată cu vârsta. Acest lucru poate fi explicat prin influențele hormonale ale estrogenului și progesteronului.

Nodulii tiroidieni trebuie monitorizați permanent

Pacienții care descoperă că suferă de noduli tiroidieni trebuie să meargă la analize și control în mod regulat. Cu timpul însă, nodulii pot crește în volum, devin mai greu de suportat, apar dificultăți la înghițire și respirație, apare senzația de apăsare și constricție la nivelul gâtului. În anumite cazuri grave, se recomandă îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide.

Dar azi pacienții pot beneficia de metode mult mai bune, minim invazive, pentru a elimina nodulii apăsători. Aceste metode sunt bazate pe termoablație, iar radiofrecvența este singura metodă aprobată în prezent de FDA (Agenția Federală pentru Alimente și Medicamente a SUA) pentru tratamentul nodulilor tiroidieni.

Cum acționează ablația prin radiofrecvență

Dr. Alina Lupu, medic primar endocrinolog

Ablația prin radiofrecvență este o procedură minim invazivă, care se realizează în echipă multidisciplinară endocrinolog-radiolog intervenționist, sub anestezie locală și control ecografic. Procedura presupune puncția directă a tiroidei, implicit a nodulilor tiroidieni benigni, și distrugerea, prin căldura produsă de curentul de radiofrecvență, a unei porțiuni variabile de țesut nodular.

Beneficiile pentru pacient sunt mari, iar reapariția nodulilor este mult mai rară. ”Tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablație cu radiofrecvență are numeroase avantaje: reducerea semnificativă, cu aproximativ 60-80%, a volumului nodulilor tratați, asigură păstrarea funcției tiroidiene, absența cicatricilor la nivelul gâtului, nu necesită spitalizare și anestezie generală, prezinta risc scăzut de complicații și disconfort procedural minim. Simptomele de compresiune locală, la nivelul gâtului, se reduc treptat, odată cu scăderea volumului nodular, mai accelerat în primele trei luni după interventie. Ulterior, dimensiunile nodulilor continuă să scadă pe durata a doi ani”, subliniază dr. Alina Lupu, medic primar endrocrinolog, în cadrul clinicii Arcadia din Iași, unde se poate face această intervenție pentru prima dată în România.

Ce efecte are în timp ablația nodulilor tiroidieni

Procedura este considerată eficientă dacă, după un an de zile, volumul nodulului a scăzut cu minim 50%. ”Studiile publicate până în prezent indică o posibilitate de “regrowth” (reapariție sau creștere) a nodulilor în 5 – 20% din cazuri, după trei – cinci ani. În această situație se recomandă repetarea ablației cu radiofrecvență sau cura chirurgicală”, declară dr. Alina Lupu.

Contraindicații

Pacienții care suferă de boli de inimă și poartă un pacemaker sau femeile însărcinate nu pot efectua acest tratament cu radiofrecvență. De asemenea, metoda nu poate fi folosită în cazul ”gușilor multinodulare voluminoase sau a nodulilor care sunt situați parțial în torace, deoarece procedura este ghidată ecografic și nu poate vizualiza formațiuni aflate în spatele structurilor osoase”, după cum recomandă medicul endrocrinolog.

Nodulii tiroidieni, un risc crescut în cazul copiilor

Procedura este recomandată pacienților adulți fără limită de vârstă. În cazul copiilor, situația este diferită. ”Nodulii tiroidieni nu reprezintă o patologie frecventă la copii, totuși, când aceștia apar, au un risc mai mare de a fi maligni, decât la adulți. Din totalul nodulilor diagnosticați la copii, un procent de aproximativ 25% pot fi maligni, față de 5% la populația adultă. Tratamentul prin ablație cu radiofrecvență a nodulilor benigni la copii nu este în prezent recomandat de către ETA (European Thyroid Association)”, menționează medicul endrocrinolog, dr. Alina Lupu.