CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

La munte, la mare, la pădure – natura te vindecă. Natura oferă avantaje uriașe pentru sănătate. La beneficii, se mai adaugă și apele termale, nămolul terapeutic și zonele intens ionizate. Zonele de deal sunt cele mai bune pentru recuperarea după boli grave, cum este cancerul. Altitudinile prea mari sau nivelul mării pot provoca un stres prea mare de adaptare pentru organismul greu încercat.

Natura te vindecă. Muntele oferă viață lungă

La munte pierdem mai ușor în greutate. Un studiu din 2013 a arătat că viața la nivelul mării este asociată cu un risc de patru până la cinci ori mai mare de obezitate, comparativ cu persoanele care trăiesc la cele mai mari altitudini. Un alt studiu a arătat că vizitarea munților pentru și o perioadă scurtă de o săptămână poate stimula pierderea în greutate. În plus, munții inspiră activitate fizică. O oră de drumeție arde în jur de 500 de calorii și o oră de ciclism montan aproape 600. Schiatul arde peste 400 de calorii, iar alpinismul arde în jur de 750 de calorii pe oră.

Natura te vindecă. Aer curat și relaxare

Natura te vindecă. Aerul proaspăt de pe vârfurile munților înseamnă mai puțină poluare, mai puține cazuri de simptome respiratorii acute și o respirație mai ușoară pentru cei cu astm. În plus, unul dintre mirosurile mai răspândite la altitudini mari – cel de pin și brad – are și el avantajele sale. Scade ostilitatea, depresia și stresul. În plus, cei care trăiesc la altitudini mai mari au, de asemenea, un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiace ischemice. Cercetările arată că munții te pot ajuta chiar să trăiești mai mult.

Marea tratează boli

Baia de soare la malul mării este indicată la copii pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor otorinolaringologice, traheobronsitelor, rahitismului, hipofuncțiilor endocrine, iar la adulți în caz de: astm alergic, traheobronsite, afecțiuni ginecologice cronice sau dermatologice. Bineînțeles, se face în anumite condiții, ținând cont de anotimp și de momentul zilei. Se va evita intervalul 11-17.

Natura te vindecă.Terapii marine

Băile de nisip ajută în reumatism sau afecțiuni ale plămânilor. Masajul cu nisip poate îmbunătăți circulația. Corpul poate fi acoperit cu nisip cald și pacientul va sta la început 15 minute, putând crește mai târziu durata. Procedeul nu trebuie făcut după ce ai mâncat. Aerosolii marini sunt binecunoscuți pentru tratarea și prevenirea bolilor respiratorii. În plus, sunt de ajutor în hipotiroidie, astenie nervoasă, alergii.

”Baia de aer, o componentă importantă a talasoterapiei, este aplicată ca procedură independentă sau ca procedură de introducere sau alternând cu baia de soare. Aerul este de o mare puritate, bogat în aerosoli sărați, mai ales în zona de vecinătate a digurilor, unde se sparg valurile, cu indicații în tulburările metabolice și respiratorii”, spune dr. balneolog Mihaela Cucu.

Citește și: Aerul de munte este medicament natural! Iată de ce boli te vindecă!

Pădurile, antistres natural

Pădurile sunt surse de oxigen natural. Sunt o binecuvântare  nu numai pentru cei cu boli de plămâni, dar pentru orice altă afecțiune, inclusiv stres, nevroze sau boli de inimă. Ajută la activarea celulelor NK, cele care au funcția de a distruge tumorile și de a înlătura virușii din organism.

Pădurile de stejar sunt energizante. Sunt indicate celor cu probleme cardiovasculare și celor care suferă de oboseală cronică. Douăzeci de minute de plimbare zilnică prin pădure ajută la normalizarea circulației sangvine. Scad tensiunea arterială și previn infarctul. Pădurile de pin și cele de brad sunt benefice celor cu boli respiratorii și nevroze. Pădurile de mesteacăn sunt indicate mai ales în problemele ginecologice și sunt un bun remediu împotriva crizelor de anxietate.

Citește și: Plante care vindecă. Cum îți poți îmbunătăți sănătatea natural

Natura te vindecă. Întărirea sistemului imunitar

”Climatul zonei de sud a litoralului românesc este unul marin, cu veri calde fără caniculă uscată, datorită brizei mării, și ierni blânde, cu valori pozitive de temperatură, cu toamne lungi şi frumoase ce prelungesc sezonul estival. Apa Mării Negre, plajele cu nisip fin, aerosolii marini și imediata vecinătate a Lacului Techirghiol, cu două bogății inestimabile (nămolul și apa sărată), sunt factori de cură de o valoare terapeutică remarcabilă. Prezenţa ionilor negativi din aer este foarte importantă pentru întărirea sistemului imunitar, tratarea hipertensiunii arteriale, a bolilor reumatice, a astmului bronșic. Totodată, ei ajută la creșterea tonusului muscular, la stimularea metabolismului, la vindecarea plăgilor si la reglarea sistemului endocrin,” spune dr. balneolog Mihaela Cucu.  

Sursa foto: 123rf.com