Factori care pot favoriza instalarea cancerului ginecologic

Nu există o cauză comună pentru temutul cancer ginecologic, dar următorii factori măresc riscul apariţiei sale:

  • creşterea numărului de celule în cazul cancerului de uter
  • obezitatea
  • menstruaţia la vârstă mică (înainte de 12 ani)
  • menopauza la vârste înaintate (după 55 de ani)
  • tratamentul cu hormoni estrogeni
  • afecţiunile de ovar polichistic
  • medicamentele utilizate pentru cancerul la sân
  • rude care au avut cancer la sân sau intestin
  • hipertensiune
  • diabet
  • expunerea abdomenului la radiaţii

Cancerul ovarian este moștenit genetic?

Cancerul ovarian reprezintă a patra cauză de mortalitate prin cancer la femei. Peste 90% dintre femeile care dezvoltă cancer ovarian au peste 40 de ani, iar în majoritatea cazurilor maladia este descoperită într-un stadiu avansat, când boala cu greu mai poate fi tratată cu succes.

Fumatul, afecţiunile transmise pe cale sexuală (în special infecţia cu virusul  HPV), activitatea sexuală la vârstă mică și cu parteneri multipli, situaţia socio-economică precară, toate acestea sunt posibile cauze ale acestui cancer ginecologic. Nu mai puțin de 1.850 de noi cazuri de cancer ovarian sunt raportate anual la noi în țară.

“În cazul cancerului ovarian nu a putut fi specificată o cauză specială, însă se consideră că vârsta, factorii ereditari, dieta bogată în grăsimi animale, utilizarea pudrei şi factorii genetici influenţează apariţia cancerului ovarian. Spre exemplu, riscul ca o femeie să aibă cancer ovarian este de 1,4% în timp ce acest procent creşte la 5% în cazul în care femeia are o rudă de gradul întâi care a avut cancer ovarian şi la 7% în cazul în care femeia are două rude de gradul întâi care au avut cancer ovarian”, explică Mahmut Guden, medic chirurg specialist în ginecologie şi obstetrică la Grupul Internaţional de Spitale Medical Park din Turcia.

Simptome diferite pentru diverse tipuri de cancer ginecologic

Simptomele cancerelor ginecologice sunt diferite în funcţie de organul pe care îl afectează.

Simptomele cancerului de col uterin pot apărea sub forma hemoragiei vaginale după actul sexual, creşterea în volum sau timp a menstruaţiei, scurgeri vaginale de culoare maro. În faze avansate, pot fi observate dureri de mijloc sau inghinale, dificultate la urinare sau edem la nivelul membrelor inferioare.

Cancerul uterin este un tip de cancer care prezintă din timp simptome, în special hemoragiile anormale, înainte de menopauză sau în timpul menopauzei.

Cancerul ovarian prezintă simptomele târziu și nu sunt specifice. Edemul abdominal, durerea, creşterea perimetrului abdominal, hemoragia vaginală anormală sunt simptomele cele mai des întâlnite. Deoarece simptomele apar foarte târziu, 70% din cazurile de cancer ovarian sunt diagnosticate în faza a 3-a sau a 4-a.

Simptomele care intervin cel mai des în cazul cancerului vulvar sunt mâncărimea cronică, masă la palparea vulvei, hemoragie şi ulcere.

Cancerul de col uterin poate fi depistat din timp cu ajutorul testului Pap smear

Pe măsură ce sunt dezvoltate metode pentru diagnosticarea cancerelor ginecologice, procentul de reuşită pentru tratament creşte în mod proporţional. Dintre cancerele ginecologice, cancerul de col uterin este tipul de cancer care în ultimii ani este diagnosticat din ce în ce mai timpuriu.

“Pe baza testului Pap smear se efectuează analiza citologică a celulelor colectate din colul uterin. Astfel, modificările celulare care au potenţial de a deveni celule canceroase pot fi depistate timpuriu. Odată cu eliminarea acestor leziuni, s-a constatat o reducere importantă a numărul de decese în urma cancerului de col uterin. Astfel, un singur test Pap smear negativ reduce cu 45% riscul de cancer de col uterin”, afirmă dr. Mahmut Guden.

Printre metodele care pot fi utilizate pentru prevenirea cancerului uterin se numără prevenirea obezităţii, evitarea terapiilor hormonale cu estrogeni şi tratamentul corect al afecţiunilor uterine. Desigur, se paote apela și la intervenții profilactice, adică ovarele pot fi extirpate, însă acest lucru este posibil să nu elimine întotdeauna posibilitatea apariţiei cancerului. Cea mai bună metodă de protecţie împotriva cancerelor ginecologice este prezentarea la medic pentru consultaţiile anuale de rutină.

Sursa foto: Shutterstock