CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Cel mai mult sforăie bărbații – în proporție de 45-50%, în timp ce doar 25-30% dintre femei au această problemă. Copiii, de obicei, nu sforăie decât în proporție de 5.6%. Printre factorii care favorizează sforăitul se numără excesul de greutate, dormitul fără pernă, dar și forma gurii sau mărimea pasajelor nazale. Totodată, nasul înfundat din cauza unei răceli sau alergii poate să fie de vină.

Schimbarea stilului de viață

Există câteva modalități de a face față sforăitului. În primul rând, dacă persoana este supraponderală, este nevoie să slăbească. Schimbarea dietei, exercițiul fizic și somnul suficient te vor ajuta să pierzi kilograme. Uneori, este nevoie de schimbarea poziției de somn.

Dormitul pe spate e contraindicat pentru că poate provoca blocarea sau îngustarea căilor respiratorii. În schimb, este indicat să te așezi pe o parte. În plus, este bine să renunți la fumat și să eviți alcoolul. Consumul de alcool cu ​​câteva ore înainte de culcare relaxează mușchii cefei și poate provoca sforăitul. Fumatul irită țesuturile gâtului, ducând la inflamații.

Leacuri pentru sforăit: ghimbir și miere

Ghimbirul este un aliment și condiment cu reale beneficii pentru sănătate. Este indicat pentru probleme la stomac (diaree, digestie lentă), scădere în greutate, probleme cardiace, dar și în tuse și guturai. Ghimbirul acționează ca un agent antiinflamator și antibacterian și crește secreția de salivă. Astfel, calmează gâtul și poate stopa sforăitul. Consumul de ceai de ghimbir și miere de două ori pe zi este perfect pentru a scăpa de problemă. Se fierb două bucăți mici de ghimbir curățat într-o cană cu apă timp de două-trei minute. Se strecoară și se lasă la răcit până devine călduț. Se adaugă o linguriță de miere. 

Leacuri pentru sforăit: Alimente iuți

Alimentele iuți, cu un gust puternic precum usturoiul, ceapa și hreanul previn uscarea nasului și reduc congestia. Un studiu susține, de asemenea, că acestea calmează, de asemenea, inflamarea amigdalelor și previn apneea în somn. În acest scop, consumă usturoi, ceapă sau hrean la masa de seară.

Citește și: Ce faci dacă soțul tău are respirație urât mirositoare

Somnifere naturale

Unul din cele mai bune leacuri pentru sforăit este prin îmbunătățirea calității somnului. Acest lucru poate fi realizat prin creșterea cantității de melatonină produsă în organism. Melatonina este un hormon care ne ajută să dormim. Poți consuma alimente care conțin cantități mari din această substanță, cum ar fi ananasul, bananele, cireșele, strugurii, portocalele, tomatele, broccoli, castravete, orez, ovăz, porumb, alune, nuci, semințe de floarea-soarelui.

Obiceiuri de ajutor

  • Bea mai multă apă. Deshidratarea duce la formarea de mucus nazal, ceea ce te poate face să sforăi.
  • Folosește un umidificator în dormitor. Aerul uscat ar putea să nu fie principala cauză a sforăitului, dar cu siguranță îl poate agrava. Umezeala din aer ajută la lubrifierea gâtului. Facilitează ieșirea fluxului de aer, fără a provoca vibrații zgomotoase.
  • Fă exerciții pentru a întări mușchii limbii și ai gâtului: rotiri, mișcări ale capului și ale gâtului. Poziționează limba pe cerul gurii. Ruleaz-o și ține-o lipită de cerul gurii timp de 20 secunde. Repetă de câteva ori pe zi. Cântatul ajută și el la întărirea mușchilor.
  • Redu aportul de alimente inflamatorii. Produsele lactate și glutenul pot provoca inflamarea țesuturilor din nas și gât. Nu trebuie să renunți complet la ele, dar se reduci cantitatea și să nu le mai consumi înainte de culcare.
  • Fă inhalații seara. Acest lucru este deosebit de util dacă ai nasul înfundat din cauza unei răceli sau a alergiilor. Umple un castron mare cu apă fierbinte. Poți adăuga un plic cu ceai de mușețel sau două-trei picături de ulei esențial de eucalipt sau rozmarin. Apleacă-te deasupra vasului și acoperă cu un prosop. Stai așa timp de 5-10 minute. A face o baie caldă sau un duș fierbinte are, de asemenea, aceleași efecte.

Citește și: Cum faci terapia cu sare la tine acasă

Leacuri pentru sforăit: Trei-frați-pătați

”Planta trei-frați-pătați are efecte foarte bune în alergiile manifestate prin simptome la nivelul aparatului respirator. Este indicată persoanelor cu afecţiuni cronice alergice.

Dr. farmacist Ovidiu BojorSe face un macerat din două-trei linguri de plantă mărunţită la o jumătate de litru de apă într-un vas de porţelan sau din sticlă. Se lasă de seara până dimineaţa, după care se strecoară. Din planta rămasă, se face un decoct cu o jumătate de litru de apă. Se fierbe timp de jumătate de oră. Se lasă să se răcească şi se strecoară. Se combină lichidul obţinut prin fierbere şi cel prin macerare şi se bea în decursul unei zile,” scrie acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com