Intrarea la menopauză parcurge mai multe etape

Această schimbare biologică are loc treptat și a fost împărțită în mai multe etape: premenopauză, menopauză și postmenopauză. Există însă și cazuri când menopauza este indusă artificial prin medicație, chimioterapie, radioterapie sau intervenții chirurgicale.

Premenopauza este perioada în care activitatea hormonală scade ușor și se întinde pe o perioadă între 4 și 6 ani. Activitatea fertilă se diminuează  și o poți recunoaște prin tulburări ale ciclului menstrual (neregulat, prelungit ori lipsă), menstruații mai abundente, uneori dureroase, bufeuri, palpitații, variații ale tensiunii arteriale, dureri de cap și de sâni, tendință de creștere în greutate sau din contră, de slăbire, depresii, insomnii.

Menopauza este definită ca perioada de 12 luni consecutive în care menstruația a încetat. Cele mai multe dintre simptomele perioadei de premenopauză vor continua, la acestea adăugându-se modificările determinate de scăderea semnificativă a nivelului de estrogen. Printre acestea, cele mai importante sunt uscarea tegumentelor, apariția ridurilor profunde, atrofierea organelor genitale, uscăciunea vaginală ce conduce la apariția durerilor în timpul sexual, a iritațiilor și mâncărimilor ori la infecții vaginale. De asemenea, apar tulburări urinare caracterizate de pierderi involuntare de urină și de infecțiile urinare, sânii își pierd tonicitatea, apetitul sexual este în scădere. Nu în ultimul rând, sunt posibile probleme de memorie ori tulburări ale raționamentului logic.

Postmenopauza începe de obicei după oprirea menstruației și se întinde pe o durată de 2-6 ani. Este perioada în care toate activitățile funcționale ovariene s-au încheiat și, treptat, nivelul estrogenului se echilibrează, dar la un nivel foarte scăzut, astfel că este posibil ca unele probleme de sănătate să-și facă apariția, fiind necesare tratamentele hormonale.

Intrarea la menopauză aduce cu sine și alte probleme de sănătate

Cele mai importante probleme de sănătate care pot apărea odată cu intrarea la menopauză sunt:

  • Osteoporoza – scăderea nivelului de estrogen duce la diminuarea masei osoase, fapt ce se accentuează odată cu vârsta. Crește astfel riscul de fracturi, tasare osoasă, deformarea coloanei vertebrale etc.
  • Afecțiuni cardiovasculare – unul dintre rolurile estrogenului este de a controla nivelul colesterolului rău și trigliceridelor din organism, de a crește nivelul colesterolului bun. Prin scăderea acestui hormon, riscul apariția bolilor cardiovasculare crește seminificativ.
  • Diabet zaharat – estrogenul și progesteronul influențează concentrația zahărului din sânge, iar modificările valorilor acestor hormoni pot duce la apariția fluctuațiilor nivelului de zahăr din sânge, fiind mai greu de controlat.
  • Alzheimer – cercetări recente au arătat că nivelul redus de estrogen influențează semnificativ sănătatea creierului, astfel că riscul femeilor ajunse la menopauză crește în privința apariției bolii Alzheimer.
  • Creșterea incidenței anumitor tipuri de cancer – mamar, endometrial, uterin.
  • Kilograme în plus – o dată cu instalarea menopauzei, spun statisticile, o femeie ia între 4 și 7 kg, stratul de grăsime depunându-se cel mai adesea în jurul abdomenului și pe coapse.
  • Depresii și alte probleme psihoafective

Când trebuie să te adresezi medicului ginecolog

Cu toate că ar fi bine să o facă, multe dintre femeile ce intră la menopauză nu se prezintă la medicul ginecolog. Există însă situații când o serie de probleme este bine a fi investigate pentru a stabili cu precizie care este cauza apariției lor. Astfel, în perioada de pre și post menopauză, este bine să te prezinți la medic atunci când:

  • Urmezi un tratament cu hormoni și au apărut hemoragii
  • Ai un ciclu regulat, dar ai sângerări vaginale între menstruații
  • Menstruațiile au devenit abundente, neregulate, prelungite și sunt însoțite de dureri
  • În ciuda tratamentelor urmate, uscăciunea vaginală persistă

Nu există un tratament specific pentru menopauză, dar se pot recomanda diferite tratamente care pot îmbunătăți viața femeilor aflate la menopauză, principalul fiind cel de substituție hormonală sau hormonoterapia, al cărui rol esențial este de a obține echilibrul hormonal al pacientei.

Adoptarea unui stil de viață echilibrat, cu mai puțin stres, evitarea consmului de cofeină și alcool în exces, mișcarea în aer liber, activități relaxante precum rezolvarea careurilor de rebus ori integrame vor contribui din plin la ameliorarea simptomelor neplăcute ale menopauzei. Și, nu în ultimul rând, continuarea vieții sexuale, fapt ce ajută la menținerea sănătății organelor genitale.

Sfatul specialistului

„Menopauza este o etapă firească în viața femeilor, pentru care este bine să fie pregătite după împlinirea a 40 de ani. Mai puțin firesc este însă ca aceasta să afecteze femei cu vârste din ce în ce mai mici. Menopauza precoce (sau prematură) poate avea mai multe cauze, printre acestea numărându-se moștenirea genetică, îndepărtarea chirurgicală a uterului sau a ovarelor, boli autoimune și, nu în ultimul rând, stilul de viață încărcat cu foarte mult stres, cu alimentație dezorganizată, fumătoare etc.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 1% dintre femei primesc diagnosticul de menopauză precoce. Lipsa fertilității este cel mai mare risc pentru o tânără intrată la menopauză, tocmai de aceea este bine să se adreseze un medic specialist. În curând, o nouă procedură medicală numită PRP va fi implementată și în țara noastră, aceasta readucând speranța pentru femeile cu diagnostic de menopauză precoce, dar care-și doresc un copil. Folosind anumite celule din propriul lor sânge, prelucrate în laborator, acestea vor fi injectate apoi în ovare pentru a produce material genetic, fie în endometru, pregătindu-l pentru o viitoare sarcină.”

Sursa foto: 123rf.com