Numărul pacienților cu afecțiuni tiroidiene din România a crescut uluitor în ultimii. Iar medicii endocrinologi atenționează că numărul real de pacienți cu boli tiroidiene este cu mult mai mare. Or, nediagnosticate, aceste afecțiuni nu doar afectează psihicul pacienților, ci le cauzează și boli cardiovasculare. Mai mult decât atât, în România, 86% dintre pacienții cu hipotiroidie sunt femei.

Care este rolul glandei tiroide în organism

Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, în fața traheei şi este esențială în buna funcționare a organismului. Este „creierul” metabolismului și, s-ar putea spune, chiar al creierului. Căci are grijă de buna funcționare a acestora.

În plus, „tronează” peste sistemul cardio-vascular și veghează asupra temperaturii optime a corpului. Prin urmare, cu dereglările ei nu-i de glumă. Cu toate astea, hormonii pe care îi secretă sunt „buclucași”. Sunt responsabili pentru retenția de lichide, nivelul crescut al colesterolului și al trigliceridelor, astenie, pulsul rar, pielea uscată şi rece, constipaţie, tulburări de menstruaţie, scăderea libidoului, dar numai atunci când se află în deficit semnificativ, afecțiune numită hipotiroidie.

Este și motivul pentru care medicii insistă ca atât femeile, cât și bărbații peste 35 de ani să-și testeze anual nivelul de TSH din sânge. Căci oboseala continuă, irascibilitatea sunt semne ale unor dereglări tiroidiene care trebuie urgent tratate.

Primele semne că ai probleme cu glanda tiroidă

Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza afecțiuni grave. Atât secreția scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât și cea ridicată (hipertiroidia) afectează metabolismul. De aceea, conduc la apariția unor boli ale sistemului cardiovascular, precum hipertensiunea sau arteroscleroza. Și la creșterea riscului de accident cardiovascular.

De asemenea, și tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice. Pacienții cred că problemele lor sunt cauzate de stilul de viață haotic, de stresul cotidian sau alte cauze.  Pe de altă parte, înainte de a pune diagnosticul, medicii de familie trebuie să se asigure că problemele pe care le reclamă pacientul nu sunt, de fapt, semne ale bolilor tiroidiene.

Este foarte important ca pacienților care prezintă simptomele acestor afecțiuni și care nu trec printr-o perioadă agitată să li se recomande investigații endocrinologice amănunțite. Căci nimeni nu poate ști mai bine decât specialistul ce se petrece cu adevărat în organism. Așadar, gândește-te că ceea ce simți poate fi din vina tiroidei și mergi la medic.

dr. Rodica Petriș, medic specialist în Endocrinologie.

Ce spune medicul endocrinolog

„Românii sunt obișnuiți să nu se simtă bine. Oboseala care durează mai multe zile, irascibilitatea și episoadele de anxietate nu sunt și nici nu ar trebui să fie tratate ca și cum ar fi o normalitate. Normal este să ne simțim bine. Bolile tiroidiene pot fi ținute sub control, dar este foarte important ca acestea să fie depistate în stadiu incipient. De aceea, insist ca pacienții să-și testeze periodic, de la an la an, nivelul de TSH din sânge”, ecplică, pentru „Libertatea pentru femei”, dr. Rodica Petriș, medic specialist în Endocrinologie.

Citește și: Noduli la tiroidă – ce e de făcut? Îi operăm sau îi ignorăm?

Citește și: Tratamente naturale pentru tiroidă recomandate de dr. Rareș Simu