Fibrilația atrială afectează peste 60 de milioane de persoane, fiind cea mai frecventă aritmie cardiacă. Peste 40% din populația lumii cu vârste peste 65 de ani a avut cel puțin un episod de fibrilație atrială de-a lungul vieții.

femeie targa

foto: Flickr Photo Sharing

Fibrialația atrială este o afecțiune care amenință viața ca urmare a complicațiilor pe care le generează, cea mai gravă fiind accidentul vascular ischemic. Mai exact studiile arată că 20% dintre accidentele vasculare ischemice au drept cauză fibrilația atrială. Un episod de fibrilație atrială poate dura de la câteva minute, la câteva ore, zile sau chiar săptămâni. Aceasta se asociază cel mai frecvent cu bolile coronariere, hipertensiunea arterială și afecțiunile tiroidiene.

Medicamente sau terapie minim invazivă cu dispozitivul Watchman?

Pana in prezent optiunea terapeutica a pacientilor diagnosticati cu fibrilatie atriala consta in administrarea de anticoagulante. Insa, acest tratament medicamentos nu numai ca este unul “pe viata”, dar nu este nici usor de administrat. Mai exact, pacientii cu fibrilatie atriala trebuie sa se prezinte la medic o data la 3-4 saptamani pentru a realiza o analiza de sange in urma careia medicul ii poate recalibra medicatia. In plus, medicatia pe baza de anticoagulante nu este indicata in cazul in care pacientul este diagnosticat si cu alte afectiuni pe langa fibrilatia atriala – afectiuni precum cancer, diabet, ulcer etc. De asemenea, in cazul unei paciente tinere diagnosticate cu fibrilatie atriala, obtinerea unei sarcini nu este posibila ca urmare a tratamentului pe baza de anticoagulante.

Cum funcționează procedura Watchman

Implantarea dispozitivului Watchman reprezinta solutia revolutionara pentru eliminarea riscurilor survenite in urma fibrilatiei atriale. Pentru a intelege mai bine mecanismul de functionare al procedurii Watchman, trebuie sa intelegem in primul rand mai multe despre efectele fibrilatiei atriale asupra corpului nostru. Fibrilația atrială se caracterizează prin tendința sângelui de a stagna la nivelul inimii, ceea ce favorizează formarea trombilor la acest nivel (cheaguri de sange), locul predilect de formare fiind la nivelul urechiușei stângi ( “extensie” a atriului stâng având și denumirea de auricular atrială). Acești trombi pot migra în circulație, putând ajunge în orice vas și producând consecințe serioase (AVC, infarct miocardic, ischemie mezenterică, ischemie acută de membre). În acest context, persoanele cu fibrilație atrială necesită tratament anticoagulant pentru a preveni formarea trombilor, dar și acest tratament implică riscuri de sângerare dacă nu se efectuează o monitorizare strictă a testelor de coagulare (INR). Pentru a preveni aceste complicații se impun noi măsuri de control, una dintre cele mai bune metode de prevenție fiind implantarea dispozitivului Watchman la nivelul urechiușei stângi. Dispozitivul Watchman sigileaza incaperea in care se formeaza trombii, respectiv auricula stanga, in urma unei proceduri minim invazive, realizata in sala de angiografie.

Etapele intervenției

Inainte de a incepe procedura propriu-zisa se practica ecografie transesofagiana pentru a evidentia prezenta sau absenta trombilor si pentru a determina dimensiunile optime ale dispozitivului care va fi implantat. De asemenea este necasara o valoare INR mai mare de 1.5 pentru a putea efectua procedura (INR este un parametru care evalueaza coagularea sangelui la pacientii care primesc tratament anticoagulant oral; la pacientii cu fibrilatie atriala trebuie sa fie intre 2 si 3 pentru ca tratamentul sa fie eficient). Ulterior, dupa asepsia locala si anticoagulare optima, medicul interventionist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal ( la radacina coapsei) pentru a vizualiza vena femurala. La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teaca, ulterior pe teaca se introduc catetere pana la nivelul inimii. Se injecteaza substanta de contrast si se practica angiograme seriate pentru a verifica in permanenta pozitia cateterelor. Folosind ecografia transesofagiana intraprocedural se pune in evidenta partea septului interatrial (peretele care desparte cele doua atrii) care este cea mai adecvata pentru punctia transseptala si, la acest nivel ghidul va fi trecut din atriul drept in atriul stang. Ulterior, vor fi inaintate la acest nivel cateterul si dispozitivul ales pe baza masuratorilor efecuate cu ajutorul ecografiei. Dispozitivul va fi pozitionat la nivelul gurii de deschidere a auriculei atriale. Se verifica pozitia lui prin ecografie tranesofagiana si angiografie. Daca pozitia dispozitivului Watchman este corecta, atunci acesta va fi eliberat. In caz contrar, va fi repozitionat si noua pozitie va fi reverificata. Odata ce s-a stabilit ca dispozitivul este in pozitie corecta, se vor indeparta toate cateterele si procedura se considera incheiata. Important este de mentionat  ca procedura este una minim invaziva, se realizeaza printr-o punctie la nivelul piciorului de 5 mm, iar pacientul este externat dupa doar 24 de ore!