Electroterapia se folosește azi pe scară largă în diverse baze de tratament din țară pentru tratamentul durerilor de oase și de mușchi. Folosită prima dată pentru sportivi, electroterapia s-a extins pentru multe grupe de pacienți care suferă de afecțiuni cronice ale articulațiilor, coloanei vertebrale și mușchilor.

Aplicarea curentului electric în scop terapeutic ameliorează durerile, redă mișcarea și stimulează mușchii. Ea ajută la recuperarea fizică a tuturor pacienților care susțin un efort fizic foarte mare, sportivilor, reumaticilor sau celor care au probleme grave la coloana vertebrală.  

Curentul electric, soluție terapeutică de peste două secole

Folosirea curentului electric în scop terapeutic are o istorie îndelungată. Încă de la începutul secolului al XIX-lea au fost concepute primele aparate electromedicale. Descoperitorul acestei tehnici, Guillaume Duchenne, a fost cel care a experimentat pentru prima dată contracția musculară în urma aplicării curentului electric.

Ulterior, electroterapia a început să fie folosită de către sportivi pentru stimularea și dezvoltarea musculaturii, dar și pentru calmarea durerilor în urma unor accidente sau în urma unor antrenamente dure. Inclusiv la Jocurile Olimpice este folosită intens electroterapia pentru beneficiile ei asupra motricității și musculaturii.

Ce rol are electroterapia pentru organism

„Electroterapia este o tehnică de reabilitare fizică utilizată pe scară largă. Aceasta este utilă pentru tratarea durerii, pentru aportul localizat de medicamente, pentru întărirea musculară. Pe lângă recuperarea fizică, electroterapia este folosită de către sportivi pentru întărirea mușchilor, întrucât contracția rezultată din trecerea curentului electric este foarte asemănătoare cu o contracție voluntară”, explică dr. Carmen Oproiu, balneolog în cadrul centrului de recuperare fizică Afrodita Resort&Spa din Băile Herculane.

O ședință de electroterapie poate fi considerată o ședință de antrenament eficientă și foarte specifică pe o grupă musculară. Această metodă are o dublă funcție. „Pe de o parte stimulează țesutul muscular, pe de altă parte reduce durerea. Din acest motiv, electroterapia este împărțită în două tipuri, în funcție de scop (indicațiile terapeutice): electroterapie antalgică (curent diadinamic, Trabert, TENS, curenți interferențiali), pentru reducerea senzației dureroase, și electroterapie de stimulare, pentru contractarea mușchiului.”, adaugă medicul balneolog.

De asemenea, în funcție de tipul de curent electric folosit, electroterapia poate folosi două tipuri de current electric: continuu sau alternativ. Tratamentele cu curent continuu se numesc galvanizare sau ionoforeză. Aceasta din urmă este utilizată pentru administrarea de medicamente sub piele, asemenea unei injecții fără ac. În timp ce galvanizarea este folosită și pentru a induce hiperpolarizarea terminațiilor nervoase, un efect de calmare a durerii.

Cum funcționează electroterapia și cât durează o ședință

electroterapia pentru dureri musculare
Electroterapia face minuni pentru durerile cervicale

Tratamentul TENS este utilizat în principal în tratamentul durerii. Generatorul TENS este foarte mic (cam de mărimea unui telefon mobil) și ușor de manevrat, motiv pentru care tratamentul poate fi folosit pentru uz casnic și ca automedicație.

Pentru a efectua o ședință de electroterapie antalgică, electrozii sunt aplicați pe zona de tratat, mai mult sau mai puțin extinși, iar echipamentul este pornit. Senzația percepută poate fi cea a unei ușoare furnicături, sau chiar a unor stimuli mai intenși și discontinui. Electrodul este un obiect conductiv, de obicei cu miez metalic, care permite trecerea energiei electrice de la generator în corpul uman. De obicei, ședința de electroterapie durează între 15 minute și o oră, în funcție de caz.

Cum calmează electroterapia durerea

„Trecerea curentului inhibă stimulul dureros prin stimularea celui tactil. Dacă corpul nostru este stimulat de curentul antalgic, senzația de durere se va reduce considerabil. În plus, stimularea electrică determină organismul nostru să producă endorfine, un calmant natural al durerii. În acest fel, percepția durerii musculare va fi semnificativ mai scăzută.”, punctează specialistul.

Un alt motiv pentru care electrostimularea este un excelent tratament al durerii este

hiperpolarizarea. În termeni simpli, hiperpolarizarea face ca terminațiile nervoase să fie mai puțin receptive la stimulul dureros.

Când este indicată electroterapia

Electroterapia ameliorează durerile cauzate de afecțiunile reumatice articulare, afecțiunile aparatului locomotor sau de afecțiunile circulatorii periferice.

Astfel, indicatiile electroterapiei analgezice variază de la dureri postoperatorii, dureri ca urmare a nevralgiilor (sciatică, dureri cervicale, dureri postherpetice etc.) până la diferite forme de durere acută.

Există și contraindicații ale acestei tehnici, dar acestea nu sunt prea multe. Pacienții care poartă un pacemaker sau alte stimulatoare implantate nu pot folosi electroterapia. Nici pacienții cu leziuni grave în zona în care trebuie aplicați electrozii nu sunt admiși. De asemenea, pacienții cu anumite forme de cancer sau femeile însărcinate nu au voie să folosească această metodă de alinare a durerilor articulare.