De obicei, durerile de spate sunt trecătoare și se ameliorează de la sine, mai ales dacă avem grijă să adoptăm o poziție corectă la birou, ne menținem greutatea și facem mișcare zilnic. Alteori însă, chiar dacă respectăm aceste reguli, durerile de spate își pot face apariția, dându-ne peste cap existența.

Află în continuare care pot fi cauzele durerilor de spate apărute din senin, care persistă pe termen lung și nu cedează la administrarea de analgezice!

Durerea de spate poate fi de la rinichi, dar dă de gol și suferințele oaselor

Iată 6 probleme de sănătate care pot duce la apariția durerilor de spate:

Formațiunile dure care iau naștere în rinichi pot cauza dureri înțepătoare, cu senzație de junghi în spate, în special în partea inferioară a spatelui, coborând apoi în zona pelviană. Durerea survine de obicei în valuri. După o perioadă de durere intensă, persoana în cauză se poate simți mult mai bine câteva ore, după care este invadată din nou de o durere sfâșietoare de spate. Alte simptome ale pietrelor la rinichi includ: urina cu sânge, senzația de greață, vărsăturile și febra.

Potrivit unei statistici recente, numărul cazurilor de pietre la rinichi este în continuă creștere, principala cauză fiind deshidratarea.

Un anevrism apărut în orice arteră slăbește peretele vascular, ceea ce duce la deschiderea anormală sau inflamarea acesteia. Majoritatea anevrismelor aortice survin la nivelul abdomenului sau pieptului și pot da dureri de spate severe și apărute brusc, care iradiază în zona abdominală. Ruptura de aortă este o urgență medicală, deoarece poate duce la hemoragie internă, care este fatală.

Anevrismul de aortă este mai frecvent în rândul bărbaților de peste 60 de ani, fumători sau care au colesterolul crescut. Însă orice persoană care se plânge de dureri de spate puternice, apărute din senin, trebuie să solicite urgent ajutor medical de specialitate.

  • Apendicita

Mai puțin de jumătate din persoanele care au apendicele inflamat prezintă simptomele clasice, respectiv senzație de greață, vărsături sau dureri ascuțite în partea inferioară dreaptă a abdomenului. Se întâmplă deseori ca durerea cauzată de inflamația apendicelui să iradieze în zona centrală inferioară a spatelui, deoarece apendicele este situat în imediata vecinătate a rinichilor în cazul a peste 15% din oameni.

Citește și: Primele simptome ale apendicitei pot imita alte afecțiuni

Dacă suspectezi că de vină pentru durerile de spate este inflamarea apendicelui, mergi la medic cât mai rapid. Ruptura apendicelui poate cauza septicemie, care este fatală.

  • Probleme ginecologice

Există situații când durerea de spate poate fi de la rinichi, dar și cazuri când aceasta este cauzată de tot felul de afecțiuni ginecologice, precum uterul retrovers (prezent la aproximativ o treime dintre femei – care constă în poziționarea uterului posterior în loc de anterior), fibromul uterin sau endometrioza. Toate aceste afecțiuni ginecologice se manifestă prin crampe menstruale dureroase, balonare și durere de spate.

Boala oaselor fragile, așa cum mai este numită osteoporoza, este o afecțiune silențioasă, care nu dă simptome decât foarte târziu. Există însă studii care atestă că durerile de spate frecvente, apărute chiar la vârsta a doua, pot fi un semnal de alarmă al acestei boli.

În anumite situații, densitatea redusă osoasă slăbește vertebrele coloanei vertebrale până în punctul în care se ajunge la o fractură, care nu întotdeauna dă simptome, dar alteori apare o durere severă și persistentă de spate. Cu timpul, aceste fracturi survenite la nivelul coloanei duc la curbarea acesteia și la scăderea în înălțime a persoanei afectate.

  • Artrita

Chiar dacă orice zonă a corpului poate fi afectată de artrită, spatele, în special zona lombară, este cel vizat de cele mai multe ori. Există mai multe tipuri de artrită, însă osteoartrita este cea mai frecventă formă, și aproape toate se manifestă la fel: dureri, senzație de înțepeneală, umflare etc.

Analgezicele, antiinflamatoarele, terapia cu căldură sau crioterapia, chiar și schimbările în regimul alimentar pot ameliora aceste simptome cauzate de artrită.

Durerea de spate poate fi de la rinichi, dar și de la diverse alte probleme de sănătate. Ceea ce trebuie să reții însă este că simptomele menționate mai sus, însoțite de febră ridicată (peste 38.5 grade Celsius), usturime la urinare, urina tulbure sau urât mirositoare, vărsăturile repetate, senzația de greață persistentă și durerile puternice, trebuie să te trimită neapărat la medic, pentru că poate fi vorba de o afecțiune gravă, care necesită tratament medical de urgență!

Sursa foto: 123rf.com